Plenkovićev HDZ nametanjem ideologije izgubio je birače kojima su vrijednosti važne i izgubio izbore

Zagreb, 06.01.2019 - Srpsko narodno vijeæe (SNV) organiziralo je prijem u povodu proslave pravoslavnog Božiæa, u okviru kojeg su uruèene godišnje nagrade SNV-a za doprinos razvoju srpskih institucija - Nagrada Nikola Tesla, za humanizam - Nagrada Diana Budisavljeviæ, za antifašizam - Nagrada Gojko Nikoliš i Nagrada Svetozar Pribiæeviæ za unapreðenje hrvatsko-srpskih odnosa. Na fotografiji premijer Andrej Plenkoviæ, zagrebaèki gradonaèelnik Milan Bandiè, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, mitropolit ljubljansko-zagrebaèki Porfirije. foto HINA / Denis CERIÆ /dc

Jedan od ključnih razloga gubitka europskih izbora za HDZ je što je ta stranka pod vodstvom Andreja Plenkovića skrenula ulijevo.

Plenković je unatoč protivljenima vlastitih birača, HAZU-a, Matice Hrvatske, Hrvatske biskupske konferencije, stručnjaka, organizacija civilnog društva, prosvjeda u Zagrebu i Splitu i brojnih građana ratificirao Istanbulsku konvenciju i time hrvatskom društvu nametnuo rodnu ideologiju te u vlast uveo lijevo-liberalne stranke s minornom potporom biračkog tijela: HNS i SDSS.

Jedan od pokazatelja kako razmišljaju desno orijentirani birači u Hrvatskoj, na koje pretendira i HDZ, je referendum o braku kada je 946.433 birača glasalo za ustavnu zaštitu braka kao zajednicu žene i muškarca. HDZ je na europskim izborima izgubio dobar dio tih birača, kojima su vrijednosti i svjetonazor važni. Aktualni predsjednik Vlade i HDZ-a je na parlamentarnim izborima 2016. tražio potporu desnih birača s obećanjem da neće nametati bilo koju ideologiju, pa ni rodnu, a onda je po dolasku na vlast prevario svoje birače i nametnuo rodnu ideologiju putem Istanbulske, nastavljajući time politiku SDP-ova Zorana Milanovića, što su birači kaznili.

Dok je zaštita braka na referendumu imala većinu u svim velikim hrvatskim gradovima osim u Rijeci, HDZ je nametanjem ideologije izgubio izbore za Europski parlament u pet velikih gradova – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Velikoj Gorici, a u svim je gradovima izgubio više od 100.000 birača u odnosu na europske izbore 2014.

> Plenkovićev HDZ u gradovima je izgubio 100.000 birača u odnosu na izbore za EP 2014.

Činjenica da su desno orijentiranim biračima, ali i većini birača u Hrvatskoj važne vrijednosti te da će na izborima kazniti one koji te vrijednosti ne poštuju pokazalo se više puta u proteklih 6 godina. Birači su zbog nametanja ideologije i protivljenju referenduma o braku najprije kaznili Ivu Josipovića na predsjedničkim izborima 2014., zatim Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima 2015. i naposljetku Andreja Plenkovića na europskim izborima 2019. Hoće li HDZ nešto naučiti od ovih izbora te hoće li fijasko s odvlačenjem HDZ ulijevo biti poučak za druge stranke, ostaje za vidjeti, a o svemu će na kraju odlučivati birači.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr