Poduzetnik Zvonko Popović: Branitelje se isključilo iz realnog života, a porezi i doprinosi na plaće ne smanjuju se kao u Poljskoj

Foto: snimka zaslona

Jedan od najvećih proizvođača čipsa u regiji Zvonko Popović iz Donjeg Miholjca kazao je gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” da su poduzetnici otporni na sve zakone koji idu na ruku uhljebima, onima koji ne rade.

“U javnim poduzećima ima jako puno onih koji dobro rade, ali nažalost ima puno više onih koji su došli po političkoj liniji i koji su glasači određene interesne skupine. Njih morate namiriti”, objasnio je Popović.

Dodao je i kako se u realnom sektoru porezi i doprinosi na plaće ne smanjuju, za razliku od drugih zemalja poput recimo Poljske.

“Kada bi kod nas netko smanjio taj dio davanja, za npr. 10%, ja bih istog dana svim svojim radnicima povisio plaću za 20%”, rekao je Popović i dodao kako su problem i takozvani ‘šetači u tvrtkama’ koji ‘dođu na radno mjesto, prijave se, odu na kavu, nakon toga su u gradu, na stranačkim skupovima i vrate se nazad’.

“Brani nam se da ne možemo zaposliti čovjeka s više sati rada nego što on želi, da mu ne možemo mjesečno dati veći fond sati. U isto vrijeme ne možemo dati nekome otkaz kada želimo. Ne možemo niti primiti čovjeka kada hoćemo. To je toliko restriktivan i rigidan zakon”, dodao je i kazao da se svake godine mijenjaju zakoni i propisi te da to ne može dobro pratiti niti onaj koji je stručan u tome.

Dotaknuo se i ovršnog zakona.

“Za velike ribe zakoni ne funkcioniraju zato što moramo namiriti sve te ljude koji žele u svom životu imati jahte, brodove, avione, helikoptere, a nisu spremni državi platiti porez ni dobavljače. Istodobno, ako netko ima pepeljaru u restoranu, onda mu se on zatvara, kao i slastičarnica nekomu nakon što se ustanovi da su tri kugle sladoleda prodane bez izdanog računa. Za to su naši inspektori fenomenalni, za teror nad ‘malim ljudima’, onima koji u ovoj državi stvaraju novac”, dodaje.

Razgovor je zaključen s idejom da bi država trebala davati manje mirovine braniteljima, ali istovremeno osigurati da mogu raditi u realnom ili javnom sektoru. Popović ističe da se branitelji moraju snalaziti radeći na crno.

“Oni se sada moraju snalaziti ili pak raditi na crno, ne bi li bili uključeni ili intregrirani u društvu. Zašto se ne bi dozvolilo da branitelji mogu raditi u realnom sektoru, da mi budemo oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa? Loše je napravljeno što se te ljude isključilo iz realnog života i iz stvaranja. To se nije smjelo tim ljudima napraviti. Išlo se za tim da im se pogoduje, ali to nije pogodovanje”, kazao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT