Pogrešno je financijsku krizu rješavati rezanjem mirovina i zdravstvenih usluga

fah

Generalna tajnica Europske federacije umirovljenika i starijih osoba Carla Cantone, koja je u petak došla u prvi službeni posjet nacionalnoj udruzi Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), rekla je da sve države financijsku krizu rješavaju rezanjem ili zamrzavanjem mirovina, zdravstvenih usluga i socijalnih prava i poručila da je to potpuno pogrešan pristup.

Ideja da se privatizira zdravstvo na američki način nije dobra za Europu, za mlade niti za starije. Vlade moraju investirati u zdravstvo i usluge te voditi dijalog sa sindikatima i civilnim društvom kako bi se poboljšao položaj radnika i umirovljenika, poručila je Cantone sa razgovora o položaju umirovljenika i starijih osoba u europskim zemljama održanog u Radničkom domu u Zagrebu.

U razgovrima su uz domaćine na čelu s predsjednicom Sindikata umirovljenika Jasnom Petrović, sudjelovale potpredsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Božica Žilić i izvršna tajnica Međunarodnog odjela SSSH-a Dijana Šobota i pomoćnik ministrice rada za mirovinski sustav Marinko Papuga, prioppćeno je iz SUH-a.

Cantone je rekla da FERPA radi na manifestu prava starijih osoba i da im je cilj veliko savezništvo starijih osoba u svim europskim državama, za što im treba pomoć svih sindikata u Europi kako bi djelotvornije utjecali na europske politike i strategije. Naglasila da su SUH i osobito njegova predsjednica dali veliki doprinos FERPA-i te da je to referentna točka za razvijanje sindikalne politike spram starijih osoba u regiji.

Predsjednica SUH-a Petrović je upozorila na temeljni problem starijih osoba u Hrvatskoj, siromaštvo i diskriminaciju. Udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u 2015. godini iznosio je tek 38 posto, što je ispod međunarodnog standarda na koji se Hrvatska obvezala, dok je, primjerice, u Sloveniji taj udjel 62 posto, a u Srbiji 55 posto, rekla je Petrović i podjsetila da da je SUH nedavno uručio Peticiju Glasam protiv siromaštva s 26.000 potisa ministrici rada i mirovinskog sustava.

Pomoćnik ministrice rada Papuga je rekao da u Ministarstvu ne smatraju da su jedini problem siromaštva hrvatskih umirovljenika male mirovine, “iako one jesu vrlo niske, relativno najniže u okruženju”.

“Učinit ćemo puno više na cjelovitom socijalnom paketu kako bi se poboljšao ukupni standard umirovljenika. S tim ciljem je naručena studija o položaju umirovljenika, koja će se financirati iz EU fondova, što je dobar početak”, rekao je Papuga i dodao kako je nova Vlada nažalost naslijedila brojne greške prethodnih, te da su svjesni nepravičnosti i nejednakosti u mirovinskom sustavu. “Pred nama je veliki izazov. Moramo se pozabaviti pitanjem kolike će biti mirovine 2050. godine, te koliki će biti nerazmjer umirovljenika i radnika u Hrvatskoj,” zaključio je Papuga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah