Sindikat umirovljenika potužio se na Jelenu Veljaču: ‘Napala je Slavena Leticu na temelju dobi’; Veljača pritužbu komentirala na Facebooku?

Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Sindikat umirovljenika Hrvatske uputio je pučkoj pravobraniteljici pritužbu na stavove Jelene Veljače koja je izrekla u emisiji ‘Nedjeljom u 2’, 20. listopada 2019. godine. Tek se stišala bura oko izjava voditelja emisije Aleksandra Stankovića vezano za slučaj Salme Hayek, a sada sindikat otvara novu raspravu.

Smatraju da je na račun starije osobe, konkretno Slavena Letice, iznijela diskriminatorne stavove na temelju dobi.

> Nino Raspudić: Blaćenje, ruganje i klevetanje Željke Markić kao žene nije problem?

> (VIDEO) Sukob Raspudića i Bobić oko Stankovića: ‘Veljačin feminizam postaje neka vrsta ženskog fašizma’

> Dr. sc. Peternel: Stankovića će dotući konsternirana ljevica – kako se usudio njihovoj novoj ikoni postavljati prebezobrazna pitanja?

> (VIDEO) Sukobili se Stanković i Jelena Veljača oko Salme Hayek: ‘Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći’

> Peternel: ‘Skoro svi osnivači Zaklade Solidarne, politički aktivisti, prisvojili su Veljaču da preko nje uđu u vaše novčanike’

Na upit da komentira tekst sociologa Slavena Letice o njezinoj inicijativi #SPASIME, a koju je ocijenio „prodavanjem glamurozne humanitarne magle“, Veljača je, između ostalog, izjavila kako je „Slaven Letica čovjek koji ima 72 godine, a jedini motiv takvog teksta je da ostane živ na medijskoj sceni, oživljavanje, reakcija; uzeti komadić kolača te medijske priče na bilo koji način“, ističu.

Sindikat smatra da je Jelena Veljača time na neprimjeren način, neopravdano i nepravno, diskvalificirala izrečeno od strane sociologa Letice isključivo temeljem njegove dobi, a tek sporadično ulazeći u njegove ciljeve, koji također predstavljaju diskriminaciju temeljem dobi, jer mu se imputira da želi „ostati živ“, „oživjeti“, sve na njezin račun. Riječ je o nevjerojatno okrutnoj diskvalifikaciji indirektnog sugovornika na temelju dobi, poručuju, prenosi Jutarnji list.

Takva Veljačina kvalifikacija, osim što je iz prije navedenih razloga diskriminatorna, predstavlja i poticanje na diskriminaciju, jer poziva na neuvažavanje mišljenja osoba starije životne dobi. Treba napomenuti i da se radi o popularnoj javnoj osobi, čiji stavovi utječu na formiranje mišljenja javnosti, nastavlja se u pritužbi koju potpisuje predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Podsjećaju da je diskriminacija na temelju dobi tek je u novije vrijeme uključena u antidiskriminacijsko pravo. Stereotipi prema starijima duboko su zaživjeli u društvu, pa se diskriminacija spram starijih vrlo često tretira manje ozbiljno od diskriminacije po nekim drugim osnovama, što je vjerojatno razlogom da mnogi ugledni i glasni zagovornici ljudskih prava nisu javno reagirali u ovom slučaju.

Napominju kako su i aktivisti Sindikata umirovljenika Hrvatske podržali dosadašnje prosvjedne akcije u organizaciji Veljače i njezine inicijative, koje su probudile masovnu senzibilizaciju javnosti za patnje i institucionalnu diskriminaciju žrtava spolnog zlostavljanja, no stvarni teret na to stavlja njezino neprepoznavanje širine pojma diskriminacije i percepcije starijih osoba kao najčešćih žrtava obezvrjeđivanja u društvu.

Zbog svega navedenog, Sindikat umirovljenika traži od pučke pravobraniteljice Lore Vidović da utvrdi diskriminaciju i sukladno Zakona o tome obavijesti javnost, te počiniteljicu diskriminatornog javnog istupa.

> Ivica Šola: Ono što je u komunizmu bio verbalni delikt, u liberalizmu je politička korektnost

> Odvjetnica Pinter: ‘Veljača traži nešto što je nemoguće ispuniti, koja je onda svrha prosvjeda’

Komentar Jelene Veljače na Facebooku

Čitatelji su nam poslali, kako tvrde, snimku zaslona s Facebooka s komentarom Jelene Veljače na pritužbu Sindikata umirovljenika Hrvatske pučkoj pravobraniteljici:

Foto: Snimka zaslona

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr