Porezna uprava o dugovima obitelji ministra Kuščevića: Otkriveno koliko su dugovali državi

Zagreb, 23.04.2019 - Redovita sjednica užeg predsjedništva HDZ-a. Na slici Lovro Kušèeviæ dolazi na sjednicu. foto HINA/ Dario GRZELJ/ ds

“Zadnja objava o dospjelim, a neplaćenim dugovima tvrtke Carrara Brač d.o.o. (član Uprave i vlasnik Nenad Kuščević, otac ministra uprave Lovre Kuščevića) bila je na popisu objavljenom 31. siječnja 2015. godine za ukupni iznos poreznog duga od 993.337,36 kuna.

Carrara Brač d.o.o. se od zadnje objave 31. siječnja 2015. godine ne objavljuje na popisu dospjelih neplaćenih dugova, budući da je 16. veljače 2015. brisana iz sudskog registra. A zadnja objava o dospjelim, a neplaćenim dugovima tvrtke Kuščević d.o.o. bila je, pak, na popisu objavljenom 30. travnja 2013. godine za ukupni iznos poreznog duga od 344.073,46 kuna.

Nakon ove objave došlo je do brisanja ove tvrtke iz sudskog registra jer je nad istom po prijedlogu Ministarstva financija, Porezne uprave pokrenut postupak skraćenog stečaja. Oba opisana postupka – brisanje nakon zaključenja skraćenog stečaja nad tvrtkom Kuščević d.o.o. i brisanje po službenoj dužnosti tvrtke Carrara Brač d.o.o. završila su pravomoćnim sudskim odlukama o brisanju tvrtki iz sudskog registra te je Ministarstvo financija, Porezna uprava provela otpis duga radi nenaplativosti sukladno odredbama Općeg poreznog zakona“, navodi se u odgovoru Porezne uprave koju je Jutarnji list pitao što se dogodilo s poreznim dugovima tvrtki koje su bile u vlasništvu ministra uprave Lovre Kuščevića, poslije njegova brata, te druge koja je bila u vlasništvu njegova oca Nenada Kuščevića.

> Novi problemi za ministra Kuščevića: Krakovi ‘offshore’ hobotnice u Nerežišćima

> Damir Pešorda: Kuščevićeve kušnje – objektivno nije radio ništa što ne rade gotovo svi hrvatski političari

Iz Porezna uprave odgovaraju da se “popisi dospjelih i neplaćenih dugova objavljuju na mrežnoj stranici Porezne uprave od 2012. godine, u rokovima i u skladu s kriterijima propisanim Općim poreznim zakonom koji je na snazi u vrijeme objave popisa te su isti dostupni na uvid do objave novog popisa”.

Nadalje dodaju da se u skladu s odredbom članka 8 stavka 8 trenutno važećeg Općeg poreznog zakona popis dospjelih, a neplaćenih dugova objavljuje 31. listopada svake godine.

“Popis dospjelih i neplaćenih dugova ne sadržava podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je porezno tijelo odobrilo odgodu ili obročno plaćanje duga ili reprogramiranje naplate poreznog duga, ili je pravomoćnim rješenjem o sklopljenoj predstečajnoj nagodbi utvrđeno da se dug reprogramira ili je potvrđen predstečajni sporazum, ili je sukladno Zakonu o stečaju potrošača sklopljen izvansudski sporazum, odnosno sudska nagodba na pripremnom ročištu”, odgovaraju iz Porezne uprave za Jutarnji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.