Posljedice potresa: Učenici 13 zagrebačkih škola imat će nastavu u drugim objektima

Foto: narod.hr

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potvrdio je da će 7. rujna učenici početak nastave dočekati u svojim školskim klupama, no u Zagrebu oko 6500 djece neće svoj prvi dan nove školske godine provesti u svojoj matičnoj školi. Naime, nakon potresa utvrđena je šteta na 175 gradskih škola i vrtića, od čega je do danas obnovljen 91 objekt.

U tijeku su, ujedno, radovi na još 82 objekta, od čega bi njih 69 trebalo biti spremno za početak nove školske godine. No, 12 škola, od čega pet osnovnih i sedam srednjih, jako je stradalo u potresu zbog čega nisu sigurne za boravak djece tako da će učenici iz tih škola nastavu pohađati u drugim školama koje su do sada imale organiziranu jednosmjensku nastavu, javlja jutarnji.hr.

Popis škola

Na popisu oštećenih škola su OŠ Bukovac, OŠ Petra Zrinskog, OŠ dr. Ivana Merza, OŠ Miroslava Krleže te OŠ Vugrovec, odnosno PŠ Kašina. Među srednjim školama teško su stradali Gornjogradska gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Prva ekonomska škola, Hotelijersko-turistička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Škola za klasični balet te Umjetnička plesna škole Silvije Hercigonje.

Obnova do 2021.

Uz to, u tijeku su radovi na rekonstrukciji i dogradnji OŠ Ksavera Šandora Đalskog, tako da će, sveukupno, učenici iz 13 zagrebačkih škola nastavu pohađati na drugim lokacijama. Čak deset od gore navedenih škola trebalo bi biti obnovljeno do 1. rujna 2021. godine, dok će u OŠ Bukovac obnova trajati četiri mjeseca dulje.

Očekuje se da će Gornjogradska gimnazija te Škola primijenjene umjetnosti i dizajna ponovno u pogonu biti tek na početku iduće školske godine, dakle u jesen 2022. godine. Zbog radova, učenici će iz spomenutih 13 škola nastavu pohađati u drugim objektima.

Primjerice, đaci iz OŠ Petra Zrinskog, čija zgrada je dobila crvenu oznaku, od 7. rujna bit će raspodijeljeni u čak pet škola, dok su đaci iz OŠ Bukovac raspoređeni u četiri škole. Neki učenici osnovnih škola će morati ići u druge kvartove na nastavu zbog čega je Grad organizirao prijevoz za 1923 učenika, no još nije poznato kako će, zbog epidemioloških mjera, izgledati raspored sjedenja u autobusima.

– Slijedom vašeg upita o epidemiološkim mjerama te obvezi nošenja maski u autobusima, odnosno školama, Grad Zagreb pratit će upute, preporuke i odluke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, resornog ministarstva i drugih nadležnih tijela – odgovorili su za jutarnji.hr iz Grada.

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, jučer je pak rekao kako će Grad osigurati potrebna sredstva u proračunu u slučaju da se propišu određene epidemiološke mjere za učenike. Pročelnik je ujedno dodao da će sve učenike na školskim klupama dočekati komplet udžbenika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr