Potvrđena optužnica protiv istarskog župana Flege

Na Županijskom sudu u Rijeci danas je potvrđena optužnica protiv istarskog župana Valtera Flege (IDS), kojeg Uskok tereti da je zlouporabom položaja i ovlasti, dok je bio buzetski gradonačelnik, oštetio gradski proračun za više od 539 tisuća kuna.

Optužno vijeće kojim je predsjedala sutkinja Srebrenka Šantić, potvrdilo je optužnicu podignutu potkraj siječnja ove godine, rekao je za glasnogovornik suda sudac Zoran Sršen.

Flego nije bio na sjednici Optužnog vijeća, a njegovi branitelji odgovorili su na optužnicu navodeći da se ‘optuženi ne smatra krivim’.

Nakon što spis preuzme sudsko Raspravno vijeće, bit će zakazana rasprava, ističe glasnogovornik Sršen.

Uskok tereti istarskog župana Valtera Flegu da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima – zamjeniku buzetskog gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće.

Kako bi to učinio, protivno Zakonu o plaćama u lokalnoj samoupravi, koji je stupio na snagu 11. ožujka 2010., donio je Pravilnik o radu gradske uprave Grada Buzeta na temelju kojega mu je osnovna plaća uvećana za pet posto na ime stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti, i 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima.

Za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15 posto, a ostalim suradnicima za po 10 posto.

Novim zakonom o plaćama u lokalnoj samoupravi su, međutim, određeni novi načini izračuna i umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave.

Donošenjem protuzakonitog pravilnika, Valter Flego je sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist od 66.074,24 kuna a suradnicima 175.568,43 kune.

Prema optužnici Uskoka, isplatom dodataka na plaće u bruto iznosu i uplatom doprinosa na plaće, proračun Grada Buzeta oštećen je za ukupno 539.543,22 kune.

Istarski župan Valter Flego, nakon potvrde optužnice u telefonskoj izjavi Hini ustvrdio je da je kao gradonačelnik Buzeta radio sve prema zakonu, i da je to potvrdila i Državna revizija.

Od suda očekujem brz i učinkovit proces kako bih nastavio raditi, rekao je Flego, napomenuvši da su plaće u Gradu Buzetu bile javne te kako to nije bio problem sve dok se nije kandidirao za istarskog župana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: valterflego.com