Povjesničar Dizdar o terorizmu uz četničke pjesme: ‘Četnički pokret prisutan je institucionalno, politički, organizacijski i promidžbeno’

Foto: Suzana Obrovac Lipar, unicath.hr

Prošlog je tjedna izvršen teroristički napad na dvije džamije Christchurchu na Novom Zelandu u kojem je ubijeno 50 ljudi te još mnogo njih ranjeno. U javnosti je posebno odjeknula činjenica da je terorist, koji je napad snimao i uživo prenosio putem facebooka, neposredno prije prije samog terorističkog čina slušao srpsku pjesmu koja veliča ratnog zločinca Karadžića i prijeti Hrvatima i Muslimanima. Ova tema bila nam je povod za razgovor s dr. Zdravkom Dizdarom, povjesničarem koji se najviše bavi četničkim pokretom. Govorio je o ovom terorističkom napadu, četničkom pokretu općenito te nadolazećoj presudi Radovanu Karadžiću.

(VIDEO) Evo četničke pjesme koju je novozelandski terorist slušao prije ubijanja 50-ero ljudi!

Zdravko Dizdar rođen je u Oklaju u Šibensko-kninskoj županiji. Studij povijesti započeo je 1966. na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a završio 1970. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorsku dizertaciju pod nazivom “Četnički zločini od 1941. do 1945.” obranio je 2001. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1980. bio je djelatnik Hrvatskog instituta za povijest.

Sustavna uništavanja džamija i katoličkih crkava u BiH tijekom rata

Narod.hr: Svijet je užasnut terorističkim napadom koji se dogodio na Novom Zelandu. Ono što je posebno privuklo pažnju jest činjenica da je napadač uoči ubojstva slušao srpsku pjesmu koja veliča ratnog zločinca Karadžića i prijeti Hrvatima i Muslimanima. Vidite li Vi povezanost između teksta pjesme koja poziva na zločine nad Muslimanima i napada na džamije?

Dr. Zdravko Dizdar: Kao što ističete svijet je s pravom užasnut s navedenim terorističkim napadom, i žrtvama izazvanim njime, osuđujući ga i očekuje pravu kaznu za počinitelja.

Na Vaše pitanje o povezanosti između teksta navedene pjesme koja poziva na zločine nad Muslimanima i napada na džamije nadamo se da će odgovoriti nadležni psiholozi i ostali stručnjaci tijekom istrage i sudskog postupka. Za sada ne možemo ništa o tome reći.

Drugo je pitanje je li sadržaj te pjesme mogao utjecati na neku osobu koja je imala predispoziciju za to? Takova eventualna mogućnost postoji ako to istraga i sudski postupak utvrde. U tom slučaju dotični terorist mogao je dobiti poticaj od nekoga pojedinca ili skupine na svojem putovanju, kao što je utvrđeno, u ovdašnjim državama, i slušajući navedenu pjesmu. No, to ne treba nikako dovoditi u vezu državnim vodstvom Republike Srbije i vodstvom Republike Srpske, etniteta u BiH, kao i tamošnjim Srbima i građanima.

U srijedu pravomoćna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću

No, što se tiče dr. Radovana Karadžića, dovoljno je podsjetiti, da dok je bio vođa i politički predstavnik bosanskih Srba, navedene prijetnje iz pjesme tijekom rata u Bosni i Hercegovine prerasle su u strašne zločine s ogromnim ljudskim žrtvama Muslimana Bošnjaka i Hrvata te sustavnim uništavanjem svih muslimanskih džamija i drugih vjerskih objekata, kao i katoličkih crkava i crkvenih objekata svugdje na prostorima koji su se našli na udaru i pod vlašću Srba koje je on predstavljao. O tome postoje dokumentacijski i foto ilustrativni objavljeni materijali i dokazi, kao i znanstveni radovi te knjige. A to je potvrđeno i tijekom njegovog suđenja. Ali kod odgovornih i počinitelja za te ratne zločine uglavnom umjesto osude i presude, te kajanja, toga nema. Naime, oni uglavnom misle i tvrde da je to što su počinili zločin nije zločin, već tobožnja „osveta“, te se u određenim sredinama na razne načine veličaju i smatraju nacionalnim „junacima“, kao što je navedeni primjer s pjesmom koju navodite o R. Karadžiću.

Četnički pokret prisutan je i danas

Narod.hr: Četnički pokret iz Drugog svjetskog rata ponovno je bio oživljen tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH 90-tih godina. Tada su se snage koje su vršile agresiju u velikoj mjeri pozivale na naslijeđe četničkog pokreta. Je li četnički pokret prisutan i danas i u kojem obliku?

Dr. Zdravko Dizdar: Može se odgovoriti samo potvrdno. Da, četnički pokret prisutan je i danas i to kroz institucionalni, politički, organizacijski i promidžbeni oblik. To se manifestira kroz određene institucije državnih vlasti na rehabilitaciju četničkog pokreta generala Draže Mihailovića u Republici Srbiji i u BiH na prostoru Republike Srpske, kroz nastavne programa, kroz postojanje političkih stranaka i udruga koje ga promiču, kroz razne organizacijske oblike uključujući i ustroj četničkih odreda, te posebice kroz snažno promidžbeno djelovanje uz različite manifestacije te brojne medije. To djelovanje nije samo za određene političke unutarnje potrebe u Republici Srbiji i Republici Srpskoj u BiH već je usmjereno prema okruženju i drugim državama nastalim nakon raspada bivše Jugoslavije, uključujući i Republiku Hrvatsku, i narodima u njima. Naravno da toga ne bi bilo u navedenim oblicima bez političke podrške iz vrhova dijela državnih i ostalih vlasti, vojske i crkvenih krugova u Republici Srbiji i u BiH u Republici Srpskoj.

Dan uoči presude ratnom zločincu Karadžiću: Za Srbe u BiH je ‘junak’, dok se Bošnjaci i Hrvati nadaju da će ostati u zatvoru

Narod.hr: U srijedu se očekuje pravomoćna presuda političkom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koji nosi odgovornost za najteže ratne zločine u BiH. Kakvu presudu možemo očekivati?

Dr. Zdravko Dizdar: Teško je odgovoriti. U žalbama na sadašnju prvostupanjsku presudu R. Karadžiću od 40 godina zatvora, tužilaštvo je tražilo doživotnu kaznu, a u žalbi Karadžićevivih branitelja tražila se i oslobađajuća presuda? S obzirom na izmjene u sastavu sudskog vijeća, a na osnovu dosadašnjeg iskustva s radom Suda, teško je predvidjeti konačnu presudu. Možemo pretpostaviti da će presuda biti sukladna interesima jedne ili nekoliko velikih sila, koje imaju svoje interese na prostoru BiH i šire u okruženju, ali i određenih političkih struktura na tom prostoru na koje presuda može imati odraza. Tako sadašnja prvostupanjska presuda na 40 godina bila bi samo djelomična satisfakcija za žrtve i najmanje što žrtve očekuju, dok bi se pravda zadovoljila zahtjevom tužiteljstva za doživotnom kaznom. No, po svemu izgleda da do toga, uslijed navedenih interesa neće doći. Na to ukazuje i sadržaj iz navedene pjesme o R. Karadžiću, gdje umjesto osude i kajanja za počinjene zločine, pjesma ga veliča i opet prijeti žrtvama Bošnjacima muslimanima i Hrvatima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr