Pravobraniteljica o zatvorskoj kazni zbog necijepljenja: ‘Uskraćivanje cijepljenja, predstavlja ozbiljnu povredu prava djeteta’

Foto: Thinkstock/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Ured pravobraniteljice za djecu ustvrdio je kako u javnoj raspravi o izmjenama Kaznenog zakona nije tražio da se odbijanje cijepljenja djeteta kažnjava zatvorom, već predložio da zakon pojasni da i grubo zanemarivanje djetetova zdravlja predstavlja ozbiljnu povredu prava djeteta.

“Nikada nismo tražili da se odbijanje cijepljenja kažnjava zatvorom, već smo predložili da se zakonom pojasni da i grubo zanemarivanje djetetovog zdravlja, što uključuje i uskraćivanje cijepljenja djetetu, predstavlja ozbiljnu povredu prava djeteta”, navode u odgovoru.

Koliko je poznato, nijedna zemlja u EU nema propis i praksu slanja roditelja u zatvor zbog necijepljenja, niz zemalja kao i Hrvatska propisuje novčano kažnjavanje, a mnoge europske zemlje nemaju propisanu obvezu cijepljenja djece.

To su Island, Norveška, Austrija, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Irska, Island, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Španjolska, Švedska i Velika Britanija. Ipak, i u tim se zemljama roditelji odlučuju za cijepljenje što dokazuje da je edukacija bolja od represije.

Smatra se da treba biti procijepljeno 90,95 % populacije, a manje od pet posto ih ima alergijske reakcije na cjepivo.

Aleksandra Korać Graovac, redovita profesorica na Katedri za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kaže da ministarstvo pravosuđa i liječnici trebaju mudro odvagnuti kako će potaknuti roditelje da cijepe dijete i ispune svoju zakonsku obvezu.

Ured pravobraniteljice: Grubo zanemarivanje brige o zdravlju djeteta

Na upit Večernjeg lista dječjoj pravobraniteljici zašto drži da necijepljenje djece treba biti kazneno djelo, te je li njezin prijedlog preoštar, stigao je i odgovor:

“Predložili smo i izmjene Kaznenog zakona u čl. 177. Povreda djetetovih prava, da se u grubo zanemarivanje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta uvrsti i grubo zanemarivanje brige o zdravlju djeteta ( taj članak propisuje do tri godine zatvora op.a). U praksi se sve češće događa da roditelji odbijaju preventivne i dijagnostičke postupke i liječenje djeteta. Kako nerijetko druge metode uvjeravanja i prisile roditelja ne daju rezultate, prijetnja kaznenim progonom ponekad je jedini put da se osigura pravo djeteta na potrebnu zdravstvenu uslugu.

Naš prijedlog odnosi se na sve oblike grubog zanemarivanja skrbi o zdravlju djeteta uključujući i odbijanje cijepljenja. Nismo tražili da se odbijanje cijepljenja kažnjava zatvorom, već da se zakonom pojasni da je i grubo zanemarivanje zdravlja djeteta, uključujući i uskraćivanje cijepljenja, ozbiljna povreda njegovih prava. Kažnjavanje je krajnja mjera kada sve druge mjere motiviranja, informiranja i edukacije roditelja ne daju rezultate”.

Ured pravobraniteljice za djecu navodi i kako je stav medicinske struke da je cijepljenje najučinkovitija preventivna mjera i jedno od najvećih dostignuća moderne medicine.

Poručuju i da je, sve dok je cijepljenje po ocjeni zdravstvene struke nužno i obavezno, potrebno stvoriti uvjete da se ta zdravstvena mjera provodi.

Dodaju da je na zdravstvenoj struci da roditelje informira o svim prednostima cijepljenja i odgovori na sve dileme koje roditelji izražavaju.

“Svjesni smo da jedan dio roditelja odbija cijepiti dijete zbog nepovjerenja u svrhu cijepljenja pa smatramo da je izuzetno važno uložiti dodatni napor kako bi roditeljima bilo objašnjeno koje su sve prednosti cijepljenja, ali i koji su rizici ukoliko ne cijepe dijete. Roditelje upućujemo na suradnju s liječnicima i na informiranje iz dobro provjerenih izvora”, navode.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list