(FOTO) Predsjednica uručila odlikovanja veteranima 2. gardijske brigade ‘Gromovi’: ‘Ratovali ste na najtežim bojišnicama i u Oluji’

Zagreb, 3.10.2019 - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja veteranima 2. gardijske brigade Gromovi. Na slici predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s odlikovanim pripadnicima Gromova. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja veteranima 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu gospodinu Davoru Kantoliću, Red bana Jelačića za zapovijedanje postrojbama i ustroj Oružanih snaga Republike Hrvatske gospodinu Mili Krišti, Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH stečene u ratu gospodi Tonćiju Soži, Željku Ćubeli, Milanu Valentiću i Siniši Peričeku te Red hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske gospodi Branku Kolariću, Alenu Dumboviću i Miji Celčiću, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

„Znam kako slavna baština ‘Gromova’ trajno živi u vama i s vama, živi s vašim suborcima, obiteljima i prijateljima, živi u sjećanju na njezine poginule, umrle i nestale pripadnike“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović podsjetivši na ratni put postrojbe koja je u Domovinskom ratu sudjelovala u nekima od najtežih i ključnih bitaka za obranu i oslobođenje Domovine.

“Ratovali ste na najtežim bojišnicama Banovine i Korduna, dubrovačkog primorja, zadarskoga zaleđa, na ličkom bojištu, na bojištima u Bosni i Hercegovini, a u „Oluji“ ponovno na Banovini, stvorivši uvjete za predaju srpskog 21. Kordunskog korpusa”, kazala je Predsjednica, istaknuvši kako je danas zelena beretka sa znakom groma jedan od najpoznatijih simbola neustrašivosti hrvatskoga vojnika i pobjedničke Hrvatske vojske.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je ratni put „Gromova“ nadahnuće mladima koji danas ponosno nose odoru hrvatskog vojnika, posebice pripadnicima 2. mehanizirane bojne “Gromovi” Gardijske motorizirane brigade.

„Predajući vam danas ova odlikovanja, činim to svjesna kako je ovo tek skroman izraz priznanja i zahvalnosti hrvatskoga naroda i hrvatske države vašim ratnim i mirnodopskim zaslugama“, kazala je Predsjednica izrazivši uvjerenje kako im je najveće priznanje slobodna, neovisna i suverena Republika Hrvatska koja se diči svojom prošlosti, a posebice Domovinskim ratom i koja samosvjesno gradi svoju budućnost.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr