Predsjednik udruge za ravnopravno roditeljstvo: Godinama apeliramo na sustav da je nužno prekinuti sa šikaniranjem roditelja, naročito očeva

Foto: Thinkstock

Predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Oliver Čanić, povodom Dana očeva, otkrio je za Narod.hr kakvo je trenutno stanje u Hrvatskoj što se tiče ravnopravnosti roditelja te što planiraju kao udruga poduzeti u narednim mjesecima.

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo zalaže se za to da se u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama, uvede zajedničko fizičko skrbništvo već na prijedlog jednog roditelja, da se u centrima za socijalnu skrb i sudovima primjenjuje Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava koje je i RH potpisnica, da se djeci omogući opsežno vrijeme sa oba roditelja, mamom i tatom, da se prekine sa šikaniranjem i diskriminacijom djece i roditelja, posebno očeva u centrima za socijalnu skrb i na sudovima, da se prestanu privoditi očevi na temelju lažnih optužbi za nasilje u obitelji.

Što se tiče lažnih optužbi, predsjednik udruge Oliver Čanić osvrnuo se na informacije koje dobivaju od mnogih muškaraca u zadnje vrijeme. “Ne postoji u Hrvatskoj neka relevantna statistika na koju bi se mogli pozvati, ali ono što mi primjećujemo jest da je u zadnjih nekoliko godina to kulminiralo, da se očevi privode temeljem ‘rekla-kazala’, temeljem lažnih dojava za nasilje.”

Zatim je opisao problem na temelju brojnih primjera: “U ovom trenutku dovoljno je ženi uzeti telefon, pozvati policiju i reći da je izložena nasilju od svoga partnera ili supruga. Policija će izići na teren i bez ikakvih provjera taj muškarac će biti priveden. Bit će zadržan da prenoći u policiji, a ujutro izveden pred suca za prekršaj. Taj sudac za prekršaj će mu reći: Gospodine, ako odmah priznate počinjenje tog djela, odmah ću vas pustiti, ako ne priznate, ja vas moram zadržati sedam do deset dana dok ne utvrdim što se desilo’. Brojni muškarci, očevi, u strahu od gubitka posla priznaju nešto što nisu počinili samo da ih se ne bi zadržalo u policiji.”, rekao je Čanić.

Nakon toga u tom prekršajnom sudskom postupku obično se, kako kaže Čanić, utvrdi da nije bilo nasilja ali šteta je već počinjena. Taj otac najvjerojatnije za to vrijeme nije imao pristup djetetu, sustav se angažirao temeljem lažne prijave manipulativnog roditelja i potrošeni su brojni novci.

Čitajući brojne znanstvene radove koji su napisani unazad 20 godina Oliver Čanić rekao je kako zaključuje da je Hrvatskoj nužno potreban novi standard najboljeg interesa djeteta i to onog iz perspektive djeteta.

“Zašto to kažem? Do sada smo imali nebrojene situacije da dijete roditelji ali i nadležne institucije doživljavaju kao objekt svojih odnosa. To ne može biti tako. Dijete je osoba sa svim svojim pravima i definitivno najbolji interes djeteta se ogleda iz perspektive tog djeteta, a o tome postoje brojni znanstveni radovi.”, rekao je Čanić.

Na pitanje koliko je velika uloga oca u razvoju djeteta, Čanić nije dodavao niti umanjivao važnost uloge nijednog roditelja.

“I otac i majka izuzetno su važni u odgoju djeteta. Svako dijete ima 50 posto gena jednog roditelja i 50 posto gena drugog roditelja. Postoji niz znanstvenih radova koji ukazuju na to koliko su oba roditelja važna u odgoju djeteta. Niti jedan roditelj, niti otac niti majka ne može se zamijeniti onim drugim. Dakle, oboje su presudni u razvoju djeteta, oboje su presudni za kvalitetno psihosocijalno odrastanje djeteta i za zdravu spolnu identifikaciju.”

Ono što je otkrio samo za Narod.hr jest jedan od poteza koji uskoro planiraju- prosvjed.

“Očevi će koristiti sva zakonom dozvoljena sredstva, pa i to da ćemo izići na ulicu u prosvjed. Mi već godinama apeliramo na sustav da je nužno educirati djelatnike sustava, da je nužno prekinuti sa šikaniranjem roditelja, naročito očeva, da je nužno zaustaviti diskriminaciju u centrima za socijalnu skrb i na sudovima. Za sada su nažalost, pomaci neznatni, na što ukazuje i sama statistika državnog zavoda za statistiku.”, razočarano je kazao predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, Oliver Čanić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.