Očevi HRRU-a: 10 dana očinskog dopusta najmanje ide na ruku očevima, majkama i novorođenčadi

očevi
epa07169721 EPA/Attila Balazs HUNGARY OUT ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

“Hrvatska ne samo da je među članicama EU u kojoj očevi najmanje koriste rodiljne i roditeljske potpore, već prema službenim podacima od 2018. broj očeva koji koriste ove potpore se znatno smanjio.” – rekao je za Narod.hr Juraj Petravić iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Hrvatska je među državama članicama Europske unije u kojoj očevi najmanje koriste rodiljne i roditeljske potpore. No uskoro bi se to trebalo promijeniti izmjenama Zakona koji predviđa obavezni očinski dopust. Time se zakon usklađuje s direktivama Europske unije, a predviđeno je i povećanje roditeljske naknade. Za komentar smo upitali očeve iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo.

>EU direktivom naređuje članicama uvođenje 10-dnevnog očinskog dopusta

– Hrvatska, ne samo da je među članicama EU u kojoj očevi najmanje koriste rodiljne i roditeljske potpore, već prema službenim podacima od 2018. broj očeva koji koriste ove potpore se znatno smanjio. Odnosno 2018. godine od svih korisnika roditeljskog dopusta očevi su činili 7,9 %, a 2019. godine 8,71%. 2020. godine roditeljski dopust koristilo je minimalnih 4,29% očeva od svih korisnika roditeljskog dopusta. Još više zabrinjavajuće je da je u 2020. i 2019. godini svega 0,26% očeva koristilo rodiljni dopust. Odnosno, samo 189 i 185 očeva za navedene godine. – rekao je Juraj Petravić iz spomenute Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni razlog: strah od poslodavca

– Razloge koje očevi navode i na koje upozoravaju zbog kojih ne koriste rodiljne i roditeljske dopuste prije svega su negativna reakcija i strah od poslodavca. Strah od gubitka posla, gubitak postojeće pozicije na radnome mjestu… Naposljetku, povratak na lošije i niže radno mjesto nakon korištenja rodiljnog i roditeljskog dopusta. Kao razloge očevi navode i nedovoljne iznose novčanih potpore za vrijeme korištenja roditeljskih i rodiljnih dopusta. Dokle god je iznos potpore manji od iznosa mjesečne plaće oca na rodiljnom ili roditeljskom dopustu, takve su potpore demotivirajuće. Smanjuju životni standard novorođenog djeteta i cijele obitelji. Jedan od razloga je i nedovoljna informiranost očeva o mogućnosti korištenja rodiljnih i roditeljskih potpora. – istaknuo je Petravić.

O najavljenim izmjenama zakona prema kojima će svaki otac s novorođenčetom obvezno biti 10 dana

– Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo zagovara i potiče uvođenja očinskog dopusta u zakonodavnu regulativu, iako smatra da se ona donosi prekasno s obzirom na postojanje očinskog dopusta u većini zemalja članica EU već duže vrijeme. Odnosno Republika Hrvatska će unijeti očinski dopust u zakonodavstvo prema direktivi EU 2019/1158 u kojoj je propisano da je minimalno vrijeme očinskog dopusta u trajanju od 10 dana.

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo smatra da je tih 10 dana očinskog dopusta premalo i nedovoljno za dobrobit novorođene djece, ali i cijele obitelji. Osobito u kontekstu što dužeg vremena provođenja oca s djetetom u prvim danim rođenja i pomaganju supruzi odmah nakon poroda. Kad usporedimo trajanje očinskog dopusta u drugim državama članicama EU, primjerice susjedna Republika Slovenija ima „očetovski dopust“ u trajanju od 30 dana. Uz to, dodatnih 10 dana nakon rođenja djeteta! Također, oba dopusta su neprenosiva na majku. – kaže Petravić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Portugalu očinski dopust traje pet (5) tjedana uz novčanu naknadu u vrijednosti 100% iznosa očeve plaće. Finska ima najduže vrijeme trajanja očinskog dopusta u trajanju od devet (9) tjedana uz novčanu naknadu u vrijednosti 70% iznosa očeve plaće. Smatramo da se trajanjem od 10 dana očinskog dopusta više ide „na ruku“ poslodavcima. Najmanje idu na ruku onima kojima je očinski dopust namijenjen: novorođenoj djeci, očevima i majkama.

O glavnim razlozima za korištenje i nekorištenje rodiljnog dopusta

– Glavne razloge za korištenje rodiljnih i roditeljskih potpora koje navode očevi u Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo želja su za što većom prisutnošću oca u djetetovom životu odmah nakon njegova rođenja, njihovo zbližavanje u prvim danima djetetova života, pomoć suprugama nakon poroda i podjela brige oko djeteta i obavljanja kućanskih poslova.

– Glavni razlozi zbog kojih očevi u Hrvatskoj ne koriste rodiljni i roditeljski dopust su strah od poslodavca, gubitka radnoga mjesta i pozicije na radnome mjestu, premale novčane potpore za vrijeme korištenja rodiljnih i roditeljskih dopusta i neinformiranost o mogućnostima korištenja ovih dopusta. Očevi HURR-a navode i upozoravaju na nerazumijevanje, negodovanje, pritiske i probleme kod poslodavaca prilikom uzimanja bolovanja oca radi djeteta. Rodiljni i roditeljski dopusti očeva su prihvaćeni u još negativnijem kontekstu kod poslodavaca, osobito privatnika. – zaključio je na kraju Petravić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.