Plenković najavio bolji mirovinski status za buduće majke: Je li riječ o kozmetičkoj promjeni?

majke
Foto: Fah, Istock by Getty images/ Montaža: Narod.hr

Premijer Andrej Plenković u sklopu demografske obnove najavio je da će sve majke koje idu u mirovinu dobiti dodatnih 12 mjeseci radnog staža. No ovo obećanje nudi samo kozmetičke promjene jer se odnosi na one žene koje su pravo na rodiljni dopust počele koristiti od 2019. godine. Sve one koje su rodile djecu ranije i dalje će biti zakinute i diskriminirane niskim mirovinama. Do sada je zakon propisivao šest mjeseci za svako dijete. Pa je tako majka s godinu dana rodiljnog dopusta dobila 6 mjeseci radnog staža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim smanjenja radnog staža ženama se umanjuje i mirovina zbog umanjenja plaće na rodiljnom dopustu. Te tako žene na koncu samo zato jer su odlučile biti majke imaju manju mirovinu od onih koji to nisu.

Osim nejednakih plaća i ovo je jedan od ključnih problema koji diskriminira žene kao takve i njihovu majčinsku ulogu u društvu. Umjesto da su nagrađene zbog svog majčinstva, žene su kažnjene s manjom mirovinom. Njemačka za razliku od Hrvatske majkama rodiljni dopust obračunava kao da su radile i uplaćivale doprinose, a taj staž im ulazi u uvjet za mirovinu.

>Šterc: Bilo je konačno vrijeme da ne kažnjavamo žene kad uzmu porodiljni

U predizbornim obećanjima nude se kozmetičke promjene za skupljanje političkih bodova

Hrvatska ne spada u najgore zemlje kad je u pitanju rodiljni dopust, mnoge zapadne zemlje imaju daleko goru statistiku. No često puta se u sklopu predizbornih obećanja koriste određene situacije i nude kozmetičke promjene kako bi se skupili politički bodovi. Jedna od takvih je i obećanje Plenkovića o dodatnih 12 mjeseci radnog staža za majke. Naime ta odluka bi se odnosila samo za razdoblje od 2019. godine kada je mirovinskom reformom ta mjera prvi put uvedena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat umirovljenika naprotiv insistira na tome da se dodatni staž za majke od trenutnih šest mjeseci po djetetu da svim umirovljenicama, a ne samo onima koje su u mirovinu otišle nakon siječnja 2019. Tako se među starijim ženama, koje najviše pogađa siromaštvo u starosti, stvara diskriminacija, javljaju iz Sindikata. Osim što nisu zaštićene kao umirovljenice, majke zakonski nisu zaštićene ni kao radnice, jer im poslodavci nakon isteka rodiljnog dopusta mogu dati otkaz.

Majkama se u Njemačkoj vrijeme rodiljnog dopusta računa kao da su radile i uplaćivale doprinose

Njemačka majkama s dvoje djece daje pet godina radnog staža, dvije i pol za svako dijete. A s tih pet godina ona već stječe pravo na minimalna mirovinska primanja u starosti. Majkama se u Njemačkoj vrijeme rodiljnog dopusta računa kao da su radile i uplaćivale doprinose. Bitna razlika u odnosu na Hrvatsku je da im taj staž ulazi u uvjet za mirovinu. To znači da ako im je potrebno najmanje pet godina radnog staža za mirovinu, tri godine mogu ostvariti već samom činjenicom što su odgajale dijete. Naravno, staž se povećava ovisno o broju djece. U konačnici, to će im donijeti i veću mirovinu.

Za vrijeme razdoblja odgoja djeteta obvezni su doprinosi koji izravno utječu na iznos mirovine, kažu iz njemačkog mirovinskog osiguranja. Za vrijeme podizanja djece majke (ili očevi) su otprilike u istom položaju kao da su plaćale doprinose na temelju prosječnih primanja svih osiguranika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobit će nešto manje od jednog mirovinskog boda za godinu dana odgoja djeteta, što od 1. siječnja daje mirovinu od 37,60 eura mjesečno. S tri moguće godine roditeljskog staža majka bi imala oko 110 eura višu mjesečnu mirovinu. Ako majka ima više djece, mirovina bi se u skladu s time povećavala. Doprinosi za razdoblje odgoja djeteta također su dostupni ukoliko je majka radila u to vrijeme. Tako da se doprinosi za odgoj zbrajaju uz doprinose od posla.

Uz biološke roditelje i posvojitelje, razdoblje odgoja djeteta odnosi se i na udomitelje i očuhe, kao i na djedove i bake ako dijete cijelo vrijeme živi s njima. Između majke i oca, ako zajedno koriste vrijeme za odgoj djeteta, majka ima prednost u priznavanju ovog prava. Osim ako se drugačije međusobno dogovore. Ako je s djetetom vrijeme provodio otac, onda on koristi doprinose za odgoj djeteta.

Za rodiljni dopust koji traje godinu dana, ponekad i dulje, država daje samo šest mjeseci radnog staža po djetetu

Rodiljni dopust traje godinu dana, ponekad i dulje, a država je do sada davala samo šest mjeseci po djetetu. Riječ je o dodanom stažu koji ne ulazi u izračun godina rada kao uvjeta za mirovinu. To pravo ostvaruju samo žene koje su se umirovile nakon 1. siječnja 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je majka jednog djeteta na ovaj način zakinuta za šest mjeseci staža, ona s četvero djece zakinuta je za dvije godine, često i više jer se za više djece dobiva i više godina roditeljskog dopusta. Također, tu su i majke koje su roditeljski dopust morale produljiti za godinu dana zbog pojačane njege djeteta. Osim što su žene u računanju staža zakinute za stvarne godine koje su provele na rodiljnom, druga nepravda je i kako se taj staž od šest mjeseci po djetetu računa. Naime, on nije dio ukupnog staža, nego se kod izračuna mirovine dodaje, piše Mirovina.hr.

>Muškarci zarađuju 10.400 kuna više od žena i dalje ne idu na porodiljni

Rodiljni dopust se pribraja kao radni staž tek ulaskom u mirovinu, one žene koje nisu ostvarile pravo na mirovinu nemaju pravo na njega

Ako radnica s dvoje djece ima 14 godina radnog staža, njoj se neće računati da ima 15 godina staža (dva puta po šest mjeseci za svako dijete). Samim time, ona neće imati pravo na mirovinu. Tek ako ima 15 godina radnog staža i ode u mirovinu, njoj će se u izračun mirovinskih primanja dodati još godina dana staža za dvoje djece.

Isto vrijedi i u slučajevima prijevremene mirovine, za koji su uvjet godine staža, u koje se staž po djetetu ne računa. Također, žena koja nastavi raditi nakon prvih uvjeta za starosnu mirovinu dobit će bonifikaciju. Odnosno bit će nagrađena za svaki mjesec sa 0,34 posto većom mirovinom. No, samo ako ima 35 godina staža. Ni tu se ne računa staž dobiven za svako dijete. Tako će žena s dvoje djece i 34 godine staža ostati bez bonifikacije, jer se staž za djecu samo dodaje i ne ulazi u uvjet.

>Tvrtka u Teksasu platit će medicinske troškove za trudnice, porodiljni i očinski dopust roditeljima

Za žene koje su se umirovile prije 2019. ne vrijede zakonske izmjene

Dodatni staž po djetetu dobivaju samo žene koje su se umirovile nakon zakonskih izmjena 1. siječnja 2019. godine. To znači da su stotine tisuće žena (i muškarci koji su brinuli o djeci umjesto majke) koje su otišle u mirovinu prije 2019. zakinute za dodatnih šest mjeseci staža po djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat umirovljenika Hrvatske traži da se šest mjeseci staža po djetetu prizna svim umirovljenicama, odnosno umirovljenicima. Na taj način dobili bi veću mirovinu za pola godine staža, što državi ne predstavlja veliki financijski trošak. Taj prijedlog SUH-a nije prihvaćen na nedavno održanom Nacionalnom vijeću za starije osobe. Ministar Marin Piletić je rekao da takva mjera ne bi bila skupa. No Ured za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske rekao je da nije moguća. 

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović rekla je da ministra Piletića nije briga za starije žene. Te kako premijerova najava o izmjenama ovog zakona može samo produbiti jaz diskriminacije između starijih umirovljenica i onih koje su otišle u mirovinu iza 2019.

Kako bi se dodatak od dodatnih 12 mjeseci radnog staža odrazio na mirovine?

Prema aktualnoj vrijednosti mirovine po godini staža koja trenutno iznosi 11,77 eura, majka je do sada za jedno dijete dobivala pola od toga iznosa. Prema tom izračunu majka koja ima četvero djece, dobila bi samo 23,54 eura više. No ako premijer ispuni svoje obećanje, onda će se majkama koje koriste svoj rodiljni dopust od 2019. dvostruko povećati staž. Primjerice majka s troje djece po odlasku u mirovinu dobila bi tri godine dodatnog staža u trostrukoj vrijednosti AVM-a, odnosno 35,31 euro.

>Predivno pismo pape Ivana Pavla II. ženama: Hvala ti zbog same činjenice što si žena!

Ivan Pavao II: ”Dar majčinstva često je kažnjen, umjesto nagrađen”

Papa Ivan Pavao II u apostolskom pismu ”Mulieris dignitatem” govorio je o diskriminaciji i dostojanstvu žene i njezinoj prevažnoj ulozi majčinstva. Naglašavajući činjenicu kako je žena od društva često puta više kažnjena nego nagrađena zbog dara majčinstva.

”A što reći, potom, o preprekama koje u mnogim dijelovima svijeta još uvijek priječe ženama njihovo potpuno uključivanje u društveni, politički i ekonomski život? Dovoljno je pomisliti na to kako je često kažnjen, umjesto nagrađen, dar majčinstva, komu čovječanstvo duguje svoju opstojnost. Naravno, puno toga treba učiniti kako zvanje žene i majke ne bi trpjelo diskriminaciju. Potrebno je posvuda ostvariti istinsku jednakost u pravima osobe. Stoga i jednakost plaće u jednakim poslovima, skrb o radnici-majci, pravedno napredovanje u karijeri, jednakost supružnika u obiteljskome pravu. Te priznavanje svega što se veže uz prava i dužnosti građana unutar demokratskog uređenja.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.