Šterc: Bilo je konačno vrijeme da ne kažnjavamo žene kad uzmu porodiljni

šterc majka dijete
Foto: Snimka zaslona: Depostitphotos; fotomontaža: Narod.hr

Nakon što je Vlada najavila donošenje novog pronatalitetnog zakona, sve je to komentirao demograf Stjepn Šterc, profesor na Fakultetu hrvatskih studija.

“Te mjere su nužne” – istaknuo je demograf Šterc za HRT te upozorio da ćemo na kraju ove godine imati prirodni pad od oko 25.000 ljudi.

“Ove mjere neće bitno poboljšati demografsku sliku i neće bitno zaustaviti takve demografske trendove, ali će biti pokazatelj da se toj problematici želi posvetiti ozbiljna pažnja. Bilo je konačno vrijeme da ne kažnjavamo žene kad uzmu porodiljsko razdoblje.” – rekao je doc. dr. sc Šterc za HRT. o zakonu koji bi se trebao donijeti u drugoj polovici iduće godine.

> Novi zakon: Majke dobivaju punu plaću tijekom cijelog porodiljnog, a očevi obavezni dopust?

Podsjetimo, roditeljska naknada tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, koja sada iznosi najviše 5654,20 kuna, izjednačit će se s punom plaćom zaposlenog roditelja koji koristi dopust, i to najvjerojatnije od druge polovice sljedeće godine.

Istim zakonskim izmjenama uvest će se i obavezni očinski dopust, odnosno 10 radnih dana plaćenog dopusta koje će otac koristiti zajedno s majkom odmah nakon rođenja djeteta, a što je obveza Hrvatske sukladno Direktivi EU o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi.

Kako je potvrđeno u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, koji je nadležan i za reguliranje novčanih naknada tijekom dopusta zbog rođenja djeteta, u prvom tromjesečju sljedeće godine u Vladinu proceduru bit će upućen prijedlog novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama s ovakvim prijedlozima.

– Prilikom planiranja normativnih aktivnosti te usklađivanja s Direktivom, Središnji državni ured za demografiju i mlade vodio se namjerom da u okviru zakonskih promjena, kao jednu od mjera obiteljske i populacijske politike, a u skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske od 2020. do 2024. godine, predloži osiguranje roditeljske naknade u visini pune plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje – odgovorili su, ne precizirajući kada bi takav prijedlog stupio na snagu.

Neslužbeno Jutarnji list saznaje da će prijedlog biti da izjednačavanje iznosa roditeljske naknade i pune plaće zaposlenih i samozaposlenih roditelja stupi na snagu zajedno s uvođenjem obaveznog očinskog dopusta koji pak, sukladno europskoj Direktivi, trebamo uvesti najkasnije do 2. kolovoza 2022. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr