Predstečajna nagodba Novog lista: Odbijena i žalba Zabe

foto: Roberta F.

Ministarstvo financija odbilo je svih sedam žalbi na rješenje o utvrđenju tražbina vjerovnika u procesu predstečajne nagodbe Novog lista, objavljeno je na stranicama Financijske agencije.

Kako se ističe u rješenju Ministarstva financija, prvostupanskim rješenjem od 15. prosinca prošle godine ukupan iznos utvrđenih tražbina vjerovnika Novog lista iznosi 31,3 milijuna kuna, dok je ukupan iznos osporenih tražbina bio 1,73 milijuna kuna. Nakon izvršenog prijeboja utvrđenih tražbina s protutražbinama dužnika, preostali iznos tražbina vjerovnika Novog lista utvrđen je na 31,04 milijuna kuna.

Žalbe sedam vjerovnika

Na to rješenje žalilo se sedam vjerovnika među kojima je najznačajnija Zagrebačka banka (Zaba) koja je prijavila potraživanje prema Novom listu s osnove dugoročnih i kratkoročnih kredita po kojima je Novi list korisnik kredita i založni dužnik na temelju čega je Zagrebačkoj banci priznat razlučnog vjerovnika, ali Zabi taj status nije priznat po dva ugovora. Kako se ističe u obrazloženju Ministarstva financija, radi se o ugovorima o dugoročnim kunskim kreditima u kojima je Zagrebačka banka bila kreditor Glasu Istre Novine i Glasu Istre Trgovina, a za koje su sudužnici bili Novi list i Andre d.o.o, tvrtke u vlasništvu Alberta Faggiana.

Zagrebačka banka je na temelju tih ugovora prijavila tražbinu i od 7,3 milijuna kuna za koju posjeduje ovršnu ispravu, ali u tablicu vjerovnika Zagrebačka banka uvrštena je samo s tražbinom čiji je utvrđeni iznos osiguranim razlučnim pravom od 12,5 milijuna kuna.

Kako se ističe u obrazloženju, na temelju ugovora s Glasom Istre Novine i Glasom Istre Trgovina, Novi list nije bio korisnik kredita te je pravilno utvrđeno da Novi list kao dužnik “nije osobno odgovoran žalitelju kao vjerovniku” te je utvrđeno da Zagrebačka banka nije razlučni vjerovnik s osnove prijavljene tražbine po ta dva ugovora već da ima status običnog vjerovnika čija je tražbina osigurana ovršnom ispravom.

Krajem prošlog mjeseca Savjetodavno vijeće Ministarstva financija odobrilo je produljenje roka predstečajne nagodbe Novog lista za dodatnih 60 dana. Prema odobrenju Ministarstva financija od 17. veljače, rok za dodatnih 60 dana počinje teći od isteka roka od 120 dana od otvaranja postupka predstečajne nagodbe 21. listopada 2014.

Kako se ističe u obrazloženju te odluke, prihvaćen je podnesak predsjednika Uprave Novog lista Nevena Klarina koji je početkom veljače naveo da “postoje opravdani razlozi za takvo produljenje s obzirom na dosadašnji tijek postupka”, ali i na sedam žalbi koje su uložene na rješenje Nagodbenog vijeća Fine od 15. prosinca među kojima se posebno ističe žalba najvećeg vjerovnika Zagrebačke banke.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Roberta F., wikimedia commons