U Primorsko-goranskoj županiji manje učenika u osnovnim i srednjim školama

Foto: Thinkstock

Osnovne škole u Primorsko-goranskoj županiji ove godine pohađa 19.204 učenika, 87 manje nego lani, a srednje škole 9354 učenika, što je 271 učenik manje nego lani, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u županijskoj upravi.

U prvi razred osnovne škole upisalo se 120 učenika manje u odnosu prema prošloj godini, a u prve razrede srednjih škola 104 učenika manje.

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin rekla je da su najbolje popunjeni gimnazijski programi i srednje četverogodišnje strukovne škole te da je slabije zanimanje bilo za trogodišnje strukovne, obrtničke škole. Dobar je bio i upis u umjetničke programe Glazbene škole I. M. Ronjgova i u Školu za primijenjenu umjetnost, rekla je te dodala da su u učeničke domove upisana 882 učenika.

U sklopu projekta pomoćnika u nastavi osiguran je 81 pomoćnik za 83 učenika. Potpisanim četverogodišnjim ugovorom osigurano je 10 milijuna kuna nepovratnog novca iz Europskog socijalnog fonda, a poslije je iz županijskog proračuna osiguran novac za još četiri učenika, tj. pomoćnika u nastavi.

Tijekom ljeta na održavanje škola potrošeno je gotovo šest milijuna kuna, a radovi su izvedeni na 56 objekata. U Baški je završen kapitalni projekt rekonstrukcije škole s izgradnjom školske sportske dvorane, a nastavljaju se radovi na školama u Puntu i Čavlima. Očekuju se građevinske dozvole za školsku sportsku dvoranu Srednje medicinske škole i Osnovne škole Dražice-Jelenje, a dobivena je građevinska dozvola za dogradnju škole u Matuljima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em