Pripuzova tvrtka Tomaševiću: ‘S dvije drobilice će riješiti problem otpada? Pa sad će svi preslikati to inovativno rješenje…‘

Zagreb, 26.09.2018. - Pripremno roèište zagrebaèkom gradonaèelniku Milanu Bandiæu u sluèaju Agram. Na fotografiji Petar Pripuz ispred Županijskog suda. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Nakon što je istekao ugovor o zbrinjavanju glomaznog otpada između Grada Zagreba i tvrtke Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe poduzetnika Petra Pripuza, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević o problemu glomaznog otpada progovorio je na konferenciji za medije gdje je rekao da je poništio natječaj za odvoz glomaznog otpada. Ranije je Tomašević negirao da se u Gradu Zagrebu prestao odvoziti krupni otpad, a zatim drugom prilikom ipak priznao problem rekavši da je u tijeku natječaj. Sada je pak taj natječaj poništio.

Iz tvrtke C.I.O.S. Petra Pripuza komentirali su zbrinjavanje glomaznog otpada u Zagrebu i poništenje javnog natječaja.

> Tomašević prvo tvrdio da nema problema s otpadom, a sada da je našao riješenje

Priopćenje koje donosi N1 prenosimo u cijelosti.

“Pružanje usluga oporabe glomaznog otpada tvrtke CE-ZA-R predstavlja složenije tehničko-tehnološke procese od pojednostavljenog izdvajanja drva i metala te odlaganja izdrobljenog ostatka.

Svaka jedinica lokalne i regionalne samouprave samostalno donosi odluke za gospodarenje otpadom. Legitimna je odluka nove gradske vlasti za pronalaskom rješenja gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu u skladu sa zakonom.

Članice C.I.O.S. Grupacije godišnje sakupe i obrade preko milijun tona raznih vrsta otpada. Konsolidirani prihodi C.I.O.S. grupacije u zadnjih 10 poslovnih godina iznose gotovo 20.000.000.000 (dvadeset milijardi) kuna, a samo u 2020. godini dosegnuli su 1,8 milijardi kuna, dok su ukupna ulaganja u dugotrajnu imovinu premašila iznos od 1,4 milijarde kuna. Uz ukupno 1.200 zaposlenih u regiji i kontinuirani rast poslovanja, hrvatske članice Grupacije prošle su godine u inozemstvo prodale sekundarnih sirovina u vrijednosti većoj od 856 milijuna kuna.

Svi podaci potvrđuju položaj i ulogu Grupacije kao vodeće tvrtke u sektoru gospodarenja otpadom u regiji, a strateški razvoj nastavljamo i u budućnosti”, priopćili su iz C.I.O.S. Grupacije.

Komentirali su i navode gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji je danas održao press konferenciju na temu “Odvoz glomaznog otpada”.

“Udio otpada od Grada Zagreba čini tek oko 3 postotna poena u odnosu na ukupne godišnje sakupljene i obrađene količine članica Grupacije, dok prihodi od Grada Zagreba čine oko 1 posto ukupnih prihoda, tako da ni raskid sveukupne poslovne suradnje sa Gradom Zagrebom ne bi predstavljao problem za poslovanje C.I.O.S. Grupacije.

Nastavno na navode na današnjoj press konferenciji gradonačelnika Grada Zagreba, dajemo i slijedeći komentar:

“Iskreno čestitamo gradonačelniku na pronalasku rješenja za gospodarenje glomaznim otpadom u Gradu Zagrebu koje je predstavio danas na konferenciji za medije. Iznenađeni smo s tvrdnjama gradonačelnika koji navodi da u glomaznom otpadu ima 50 posto vrijednih svojstava koje je moguće izdvojiti, s obzirom na naša višegodišnja iskustva u oporabi glomaznog otpada. Jedino što možemo zaključiti da će građani grada Zagreba koji su godinama živjeli u neznanju, pohrliti na zagrebačke ulice i odbačene hrpe glomaznog otpada, izdvojiti vrijedne sirovine te prodavati s ciljem obogaćivanja svog kućnog budžeta.

Isto tako, temeljem izjave gradonačelnika da će kupnjom dvije drobilice riješiti gorući problem u gospodarenju glomaznim otpadom u gradu Zagrebu, za očekivati je da će i ostali gradonačelnici, načelnici i župani sa sličnim ili istim problemima u svojim životnim sredinama, preslikati ovakvo inovativno rješenje od gradonačelnika grada Zagreba te riješiti i svoje probleme. Usput, želimo istaknuti da vjerujemo da u 30 godina postojanja C.I.O.S. Grupacije nismo naivno investirali 1,4 milijarde kuna u reciklažne centre, najmodernije tehnologije, sortirnice, kompostanu, postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, pogon za mehaničku obradu ostatnih frakcija, zaposlili 1000 djelatnika, a možda smo zaista imali rješenje u svega nekoliko „drobilica“…

Na današnjoj konferenciji gospodin Tomašević imao je potrebu iznositi cijene ponuditelja na otvorenom postupku javne nabave za glomazni otpad, pa ga želimo uputiti na cjenik Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina iz listopada 2020., gdje se cijena za preuzimanje glomaznog otpada od tvrtki u vlasništvu JLS i drugih iz iste djelatnosti naplaćuje po cijeni od 1.990 kuna po toni. Ako to usporedimo s dosadašnjom cijenom koju je Zagrebački holding plaćao zajednici ponuditelja po postojećem ugovoru, vidljivo je da je cijena niža za 200 kuna po toni u korist Zagrebačkog holdinga.

U današnjim izjavama o namjerama gradonačelnika kako će preostali dio glomaznog otpada „zdrobljen“ odvoziti na odlagalište Jakuševac, predstavljajući to kao konačno rješenje u gospodarenju glomaznim otpadom, moramo se zapitati što je značilo predizborno obećanje da će se Jakuševac zatvoriti?

Ukoliko doista gradonačelnik uspije ovim načinom riješiti problematiku gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu, C.I.O.S. Grupacija mu je, po završetku mandata, spremna ponuditi suradnju kao konzultantu za problematiku gospodarenja otpadom.”, poručuju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ tportal.hr