Tomašević prvo tvrdio da nema problema s otpadom, a sada da je našao riješenje

Zagreb, 03.07.2021. - Dvadeseta Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji Zagreb Pridea održava se pod geslom "Prajd zauvijek!“. Povorka ponosa započela je okupljanjem u 14 sati na Rooseveltovom trgu ispred Mimare. Na fotografiji gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ ml

Nakon što je istekao ugovor o zbrinjavanju glomaznog otpada između Grada Zagreba i tvrtke Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe poduzetnika Petra Pripuza, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević o problemu glomaznog otpada progovorio je na konferenciji za medije gdje je rekao da je poništio natječaj za odvoz glomaznog otpada. Ranije je Tomašević negirao da se u Gradu Zagrebu prestao odvoziti krupni otpad, a zatim drugom prilikom ipak priznao problem rekavši da je u tijeku natječaj. Sada je pak taj natječaj poništio.

> Tomašević o odvozu glomaznog otpada: ‘Postoje određeni problemi…’

> Zagreb zakrčen glomaznim otpadom, nakon što su istekli ugovori s Pripuzovom tvrtkom

> Zagreb: Natječaj za zbrinjavanje biootpada po cijeni višoj nego što je Pripuz naplaćivao Bandiću

Podsjetimo, glomazni se otpad u Gradu Zagrebu ne odvozi posljednjih tjedan dana, a puna su i sva reciklažna dvorišta u koja, piše Jutarnji list, građani otpad više ne mogu dostaviti.

Problem je što su prije tjedan dana istekli ugovori s tvrtkom Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe poduzetnika Petra Pripuza, vrijedni sto milijuna kuna za zbrinjavanje glomaznog otpada, čime je grad ostao bez deponija.

Poduzetnik kojega se povezivalo s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, kako neslužbeno doznaju iz Jutarnjeg, odbio je taj posao nastaviti raditi bez ugovora.

Uglavnom, nakon što je sve više građana u posljednjih tjedan dana prijavljivalo probleme s glomaznim otpadom koji se, vele, ne odvozi iako su oni uputili zahtjev na Čistoću, zagrebački je gradonačelnik Tomašević na ranijoj press konferenciji to samouvjereno demantirao.

– Koliko znam glomazni otpad se odvozi i obrađuje u suradnji s privatnim poduzećima. U tijeku je javna nabava za novi ugovor za zbrinjavanje glomaznog otpada pa ne mogu više ništa komentirati. Glomazni otpad, koliko ja znam se odvozi i tako će biti u budućnosti – rekao je Tomašević.

Drugom prilikom Tomašević je ipak priznao problem s otpadom:

– Postoje određeni problemi, ali postoje i rješenja. Nema tu obnavljanja ugovora, postoji samo javna nabava. Svatko se može javiti, nema pogodbi niti pregovaranja. Nadamo se da će biti što više ponuda. Biootpad se trenutno odvozi i zbrinjava se od strane Zrinjevca. Bitno je da je otpad čist tj. nije kontaminiran. Srednjeročno moramo raditi na kompostani, dok god ju nemamo, morat ćemo sklapati ugovore s privatnicima po visokim cijenama. Jedna od opcija je projekt u Novskoj, druga je malo bliže. Što se tiče građevinskog otpada, najizglednije je da će biti na jednoj lokaciji na Žitnjaku, tvrdi.

Tomašević je na početku press konferencije pojasnio kako se trenutno ne odvozi tapicirani namještaj i tepisi, no da se sve ostalo odvozi.

‘Činjenica je da je postojeći ugovor iskorišten količinski, trenutno Zagreb ima ugovore s dvije tvrtke, okvirni sporazum vrijedi do siječnja sljedeće godine, ali količina je već konzumirana’, pojasnio je Tomašević.

Kazao je da su krajem siječnja otvorene ponude. ‘Od siječnja do lipnja nitko iz prošle gradske uprave niti iz Holdinga nije htio donijeti odluku na temelju ponuda koje su pristigle’, kazao je Tomašević.

Kazao je da su od lipnja tražili alternativna rješenja za prikupljanje glomaznog otpada. ‘Počeli smo raditi na tome da zagrebačka Čistoća ne samo kupi, nego i zbrinjava otpad umjesto privatnih poduzeća kojima se basnoslovno to plaća’, dodao je.

‘Poništio sam natječaj za glomazni otpad koji je bio raspisan u prosincu prošle godine. Privatnim koncesionarima sam poništio natječaj’, poručio je.

‘Mi smo kao nova gradska uprava najavili da ćemo uspostaviti sustav u kojemu gradska poduzeća sama obavljaju ključne funkcije’, kazao je.

Tomašević je pojasnio kako je to sve do sada izgledalo. ‘Čistoća bi pokupila glomazni otpad, ili od građana ili iz reciklažnog dvorišta, i predala bi privatnim poduzećima. Privatna poduzeća bi razdvojila vrijedne sirovine koje se mogu prodati, polovica glomaznog otpada bi ostala, privatna poduzeća bi samljela to i stavila to, odložila na Jakuševac. Čistoća je godinama tražila da kupi drobilicu da sama radi taj posao i to se godinama micalo iz javne nabave’, pojasnio je.

Opisao je i što su sve radili od lipnja. ‘Pripremili smo plato za razdvajanje glomaznog otpada, da sami izdvajamo drvo i metal koji možemo prodati. Isprobali smo drobilicu da vidimo kako bi to funkcioniralo i da vidimo kolike bi bile uštede da sami kupimo drobilicu’, kazao je.

Pojasnio je da je već raspisan natječaj za drobilice koje će biti kupljene europskim novcem, no dok on ne bude gotov Zagreb će unajmiti drobilicu. Javna nabava za najam drobilice trebala bi biti gotova sljedećeg tjedna.

‘Molim građane za još strpljenja dok taj postupak ne dovršimo jer ćemo ostvariti značajne uštede’, dodao je.

Pojasnio je i kolike će biti uštede. ‘Prošle godine smo za zbrinjavanje glomaznog otpada potrošili 54 milijuna kuna, a ove godine oko 21 milijun kuna. Sadašnji mjesečni trošak nakon odvajanja je pao na 2 milijuna kuna mjesečno. Za milijun kuna smo smanjili trošak mjesečno. Procjena je Čistoće da bi trošak mjesečno pao s 3,1 milijuna kuna na 500 tisuća kuna. To je ušteda od 33 milijuna kuna godišnje. To vam je jedan novi vrtić za oko 200 djece’, kazao je Tomašević.

Progovorio je i o biootpadu. ‘Dok god Zagreb nema vlastitu kompostanu, moramo surađivati s privatnim poduzećima, isto po visokim cijenama. Cijena je oko 1600 kuna po toni, tko da najpovoljniju cijenu, sklopit ćemo ugovor. U svim frakcijama gledamo kako da uštedimo i iskoristimo kapacitete koje imamo’, kazao je.

Podsjetimo, u natječaju Grada Zagreba za zbrinjavanje biootpada cijena je veća nego što je Pripuzova tvrtka naplaćivala Gradu dok je na čelu bio Bandić.

‘Različitim poduzećima prodajemo drvo, papir i metal. Što se tiče plastike, ugovor i dalje vrijedi sa tvrtkom Cezar, mislim da je 1200 kn po toni. Tu ćemo raspisati novi natječaj, zasad nemamo izlaza nego da surađujemo s privatnim poduzećima’, dodao je.

Upitan hoće li se novi način zbrinjavanja odraziti i na račune građana, Tomašević je kazao: ‘Tih 33 milijuna će ući u sustav, građani će sigurno imati koristi od toga. Računi zasad ostaju isti. I novac ne ide u privatne džepove. Pitam opet što se čekalo godinama da se ništa ne napravi, a mi smo to pokrenuli za dva mjeseca.’

Na pitanje je li cilj eliminirati suradnju s Pripuzom, Tomašević je kazao: ‘Krajnji cilj je ono što smo obećali. Sve ono što gradska poduzeća mogu jeftinije raditi to moraju i raditi. Tu ima niz poduzeća koja su radila za grad, a gradska poduzeća su to mogla raditi. Krajnji cilj je da ne “outsourcamo” više, nego da sami radimo sve što možemo.’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.