Prof. Andrea Feldman: Evo zašto sam dala dva potpisa za referendum!

Foto: narod.hr

Povjesničarka Andrea Feldman potpisala je za dva referendumska pitanja GI Narod odlučuje. Ona je magistrirala i doktorirala povijest na Sveučilištu Yale u SAD-u. Autorica je i urednica nekoliko knjiga, od kojih se jedna posebno bavi liberalizmom u Hrvatskoj 19. stoljeća. Andrea Feldman predaje povijest na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: narod.hr

Zamolili smo je da nam pojasni zašto je dala svoj potpis.

Zašto podržavate referendum za pravedniji izborni sustav?

Podržavam referendum građanske inicijative „Narod odlučuje“ jer smatram da građani imaju pravo (i dužnost) intenzivnije sudjelovati u izbornom procesu. Političke elite, prije svega stranke HDZ i SDP, u posljednjih dvadesetak godina učinile su što god su mogle da građanima omrzne svaki politički angažman. Ogrezle su u autoritarnosti, negativnoj selekciji stranačkog kadra, političkoj korupciji i nepotizmu. Lideri političkih stranaka, umjesto da podrže građanske inicijative koje pridonose demokratizaciji zemlje, prijete svojim članovima i pozivanju na pasivnost. Ne moramo dijeliti ista politička uvjerenja, kako bismo ustanovili da će predložene promjene pospješiti demokratsko odlučivanje, transparentnost i otvorenost ne samo unutar različitih političkih stranaka, već i u političkom sustavu u cjelini.

Što mislite o referendumskom pitanju br. 2?

Što se predstavnika nacionalnih manjina tiče, koji imaju zagarantirana mjesta u Hrvatskom saboru, predložena promjena otklonila bi od njih teret odlučivanja o Vladi i proračunu i animozitet koje njihovo, nerijetko političko trgovanje u Saboru izaziva, te bi ih osokolila da se aktivnije nego što je to do sada bio slučaj pozabave temama i problemima svoje nacionalne zajednice.

Građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj potpis mogu dati od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Referendumska pitanja možete proučiti ovdje, a podsjećamo da se i dalje možete javiti na ovoj poveznici i priključiti se volontiranju.

Lokacije štandova za potpis možete provjeriti ovdje, uz napomenu da su u procesu ažuriranja:

 Evo gdje možete potpisati za 2 referendumska pitanja GI Narod odlučuje!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr