Prof. Derenčinović: ‘Dezinformacije o koronavirusu ugrožavaju nacionalnu sigurnost’

Foto: Snimka zaslona

Stručnjaci upozoravaju na širenje štetnih teorija urote i moguću stigmatizaciju oboljelih. Lažne vijesti mogu uzrokovati zanemarivanje stvarne opasnosti koja prijeti ljudskom zdravlju, a preuveličavanjem izazvati širenje panike i histeriju.

DORH nalaže državnim odvjetništvima hitno poduzimanje radnji i suradnju s policijom radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja djela lažne uzbune i širenja lažnih i uznemirujućih vijesti.

Kako kontrolirati neodgovorne pojedince koji društvene mreže iskorištavaju za širenje lažnih alarmantnih vijesti?

O tome su u HRT-ovoj emisiji Otvoreno,  govorili: Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Zdravko Kedžo, profesor Medijskih kolegija Sveučilišta u Dubrovniku, Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i Josip Popovac, ravnatelj Agencije za elektroničke medije.

“Širenje lažnih i uznemirujućih glasina je prekršaj, što je kažnjivo i novčano, ali i kaznom zatvora do 30 dana. A lažna uzbuna kao jedan poseban oblik kažnjivog ponašanja je propisano i u kaznenom zakonu- to je ono trošenje resursa, odnosno neosnovano angažiranje policije, civilne zaštite i svih ostalih službi u ovim kriznim vremenima”, rekao je Davor Derenčinović. Dodao je da prema istraživanju dezinformacije o koronavirusu prednjače nad provjerenim informacijama.

“Na osnovi analize 75 američkih internetskih stranica, utvrđeno je da je bilo 142 puta više angažmana – pod angažmanom se misli na klikove i lajkove – na te stranice koje šire lažne vijesti, od klikova i lajkova na stranice javnozdravstvenih ustanova koje pružaju informacije o epidemiji”, rekao je Derenčinović i dodao:

“U kontekstu Hrvatske to je vrlo relevantno s obzirom na to da po jednom nedavnom istraživanju Euro barometra čak 47 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da smo u velikom opsegu izloženi lažnim vijestima. A to je dosta više od Europskog prosjeka koji je na razini oko 37 posto.”

Smatra, kazao je, da je potrebno osmisliti jedan sustav kojim bi se tome stalo na kraj, budući da lažne vijesti ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Akrap: Lažne vijesti šire primatelji

“Šire ih primatelji. Neodgovorno ponašanje, ne selektivno razmišljanje, bez viška informacijske i informatičke pismenosti i odgovornosti prema sadržaju, mnogi ljudi ih šire u nadi da će tako pomoći nekome. Međutim, tko su oni koji su stvarno stvaratelji tih vijesti, to je već malo teže odgovoriti”, rekao je Gordan Akrap i dodao:

“Međutim, postoje sustavi, postoje modeli kako se može doći do vrlo približnog indenticfiranja osoba koje to šire. Jer treba samo ući u trag i ono što se kaže u procesima pranja novca – pratite trag novca.”

Kedžo: Nikad nije bilo lakše doći do istine

“Ja ipak mislim da je najveći broj medija u Hrvatskoj u ovom trenutku sjajno odradio posao. Brojne kolege i kolegice, od uredničkih, novinarskih, organizacijskih i na cijelom nizu primjera se može vidjeti da je to informiranje javnosti napravljeno maksimalno dobro i da Hrvatska javnost, kolega Gordan je rekao, dobre i istinite vijesti pobjeđuju i u ovom trenutku”, rekao je Zdravko Kedžo i dodao:

“Ali to nije razlog da ne kažemo i ono što je problem. Na tom povjerenju, nekoliko ste puta danas mogli čuti, u zadnjih mjesec dana u sjajno organiziranom plasiranju istine gdje stožer dva puta dnevno donosi službene informacije. Mala digresija – kada se kaže kako se boriti protiv toga, kako doći do istine – a nikad nije bilo lakše doći do istine, imate dva puta dnevno kada možete pitati što god hoćete i ništa se ne krije, dakle najlakše je doći do istine. U tom smislu povjerenje se pokazalo.”

Popovac: Hrvatski mediji rade sjajan posao

S njim se složio i Josip Popovac.

“Hrvatski mediji rade sjajan posao. Ja hrvatske medije ne bih povezivao, izuzev dva, tri portala kojima su dezinformacije biznis, ja ih stvarno ne bih povezivao u ovoj priči. Društvene mreže su izvan regulacije, izvan kontrole. U svijetu ih nitko ne kontrolira, rekao je Popovac i dodao: Javnost je prisutna na društvenim mrežama, ali nisam siguran da ove dezinformacije imaju naročito utjecaja na hrvatsku javnost.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT