Prof. dr. sc. Emilio Marin imenovan članom Papinskog odbora za povijesne znanosti

Foto: fah

Sveti Otac imenovao je 19. prosinca prof. dr. Emilija Marina, arheologa i donedavnog prorektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta, nekadašnjeg hrvatskog veleposlanika pri Svetoj stolici, članom Papinskog odbora za povijesne znanosti, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. dr. Emilio Marin rođen je u Splitu, 6. veljače 1951. Završio splitsku Klasičnu gimnaziju (1969.), diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (1973.), magistrirao (1977.) i doktorirao (1990.) na Sveučilištu u Zagrebu.

Bio je dugogodišnji kustos (od 1973.) i ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu (1988. – 2004.), te voditelj arheoloških istraživanja u Saloni i Naroni i začetnik Muzeja Narone. Gostujući profesor All Souls College Sveučilišta u Oxfordu (1984./1985), počasni je doktor Sveučilišta Paris-Est (2005.), redoviti gostujući profesor na Sveučilištu Paris-Sorbonne (2002./2003.), te redoviti naslovni profesor provincijalne arheologije na Sveučilištu u Splitu (od 1997./1998., u trajnom zvanju od 2003.).

Veleposlanik Hrvatske pri Svetoj Stolici u vrijeme Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Predavao je na mnogim sveučilištima i sudjelovao na velikom broju znanstvenih skupova te postavio niz izložaba. Bio je glavni tajnik XIII. Međunarodnog kongresa za starokršćansku arheologiju Split-Poreč 1994., utemeljitelj i glavni urednik zagrebačkog časopisa Latina et Graeca (1972. – 1973.) te glavni urednik splitskog Vjesnika za arheologiju i historiju dalmatinsku (1988. – 2004.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i pri Suverenom viteškom Malteškom redu (2004. – 2011.). Od 2011. (prvi) je redoviti profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, a od 2012. – 2020. bio je prorektor za međunarodnu suradnju Sveučilišta. Autor je i urednik brojnih knjiga, autor nekoliko stotina znanstvenih i stručnih radova i članaka.

Član je Francuske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za humanističke znanosti – Institut de France, Académie des Inscriptions et Belles Lettres (izabran za redovitog inozemnog člana 2003.) i član Papinskog povjerenstva za sakralnu arheologiju u Vatikanu (imenovan od Benedikta XVI. 2012.), dopisni je član Pontificia Accademia Romana di Archeologia, Rim (1996.) i Real Academia de Buenas Letras, Barcelona (1997.), Societé Nationale des Antiquaires de France, Pariz (1997.) i Deutsches Archäologisches Institut, Berlin (2001.). Član je Comitato promotore dei congressi internazionali di archeologia cristiana, Rim (1997.). Redoviti je član European Academy of Sciences and Arts, Salzburg (2019.).

Odličje pape Benedikta XVI. i brojne nagrade i priznanja

Od 1998. do 2019., član je Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije. Od 2014. do 2018., član je Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te predsjednik Upravnog vijeća Instituta za arheologiju u Zagrebu. Od 2016., dopredsjednik je Hrvatskog diplomatskog kluba. Malteški je vitez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositelj je odličja pape Benedikta XVI. viteza Reda Pija IX. (Ordo Pianus) Prvog razreda, s Velikim križem, kao i Velikog križa Pro merito Melitensi Suverenog viteškog Malteškog reda, odličja Republike Italije Commendatore dell’Ordine della Stella della solidarietà italiana, Republike Francuske Officier de l’Ordre des arts et des lettres. Dobitnik je Nagrade Europskog kruga za znanost Europskog pokreta Hrvatska, Nagrade za životno djelo Splitsko-dalmatinske županije, Nagrade Grada Splita, Nagrade Grada Metkovića za životno djelo, te odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnik je Nagrade Frane Bulić za životno djelo u znanosti „Slobodne Dalmacije” i Državne nagrade za životno djelo u humanističkim znanostima. Počasni je građanin Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Pučišća na Braču i Grada Zagreba, navodi se u životopisu koje je objavilo Hrvatsko katoličko sveučilište. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.