Prošao referendum u Pločama: 90,77% birača protiv termoelektrane na ugljen!

Referendum na kojem su danas građani Ploča odlučivali o izgradnji termoelektrane na ugljen je uspio!

Nakon prebrojenih glasova, još uvijek neslužbeni rezultati su sljedeći: od ukupno 8728 birača, izišlo je njih 60% (5224 ); ZA je zaokružilo 479 birača (9,33%), PROTIV je bilo 4771 (90,77%). Budući da je izlaznost iznad minimalne potrebne od 50%, može se reći da su Pločani odbacili mogućnost gradnje potencijalnog velikog zagađivača cijele neretvanske doline i južne Dalmacije.

Ovo je velika pobjeda, prva u Hrvatskoj ovakve vrste. Danas su sve oči Hrvatske bile su uperene u Ploče jer mi ćemo sada biti obrazac svima koji se bore protiv ovakvih prljavih i odvratnih investicija koje uništavaju narod“, istaknula je Ana Musa predsjednica udruge Lijepa naša koja je bila u izbornom povjerenstvu kao promatrač koordinacije udruga inicijative ‘Svi zajedno protiv TE’

„Pokazali smo da se može kad se hoće. Uspjeli smo sastaviti grad Ploče, gradsko vijeće i županijsku skupštinu i sam narod na referendumu. To sve sad kad imamo zajedno – ne bojim se više da termoelektrana može doći u Ploče, bezobzira ako i Vlada Republike Hrvatske to bude stavila kao stratešku investiciju – nema šanse da dođe u Ploče“, zaključila je Musa.

„Ovo je velika noć i velika radost za grad Ploče“, istaknula je Musa dok se u pozadini mogli se čuti vesela pjesma Pločana.

.

“Ovo je prvi pobjeda građana na referendumu na lokalnoj razini. Želim zahvaliti najviše Ani Musi koja je pokrenula ovu inicijativu i upoznala javnost o ovom problemu, udruzi Lijepa naša i udruzi Škanj. Posebno nam je večeras sa zahvalnošću na srcu gospodin Zdravko Srzentić koji je dao velik doprinos ovoj inicijativi, a koji ju nije doživio. Hvala svima koji su izašli na biraišta a posebno onima koji su glasovali protiv”, rekla nam je koordinatorica U ime obitelji Danita Štrbić.

Unatoč ranijim odlukama Gradskog vijeća Ploča i Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, Gradsko vijeće raspisalo je na Badnjak 2014. godine referendum na kojem su birači trebali odlučiti žele li termoelektranu u svome gradu ili ne.

Referendum nije obvezujući, ali protivnici projekta termoelektrane na ugljen nadaju da će poslati snažnu poruku Vladi Republike Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah