Prosvjed u Sisku: ‘Neka svaki grad zbrinjava vlastiti otpad’

Sisak, 1.6.2019 - Nekoliko stotina Sišèana mirnim se prosvjedom ponovo suprotstavilo dolasku nekoliko tvrtki za zbrinjavanje opasnog i neopasnog otpada. Prosvjednom povorkom došli su do pogona u kojem bi opasni i neopasni medicinski otpad uskoro trebala obraðivati tvrtka Remondis Medison, gdje su održali prosvjedni skup. foto HINA/ ua

Predvođeni Građanskom inicijativom “Siščani ne žele biti Smetliščani” nekoliko stotina građana na subotnjem se mirnom prosvjedu ponovo suprotstavilo dolasku tvrtki za obradu i skladištenje opasnog i neopasnog otpada te su poručili “neka svaki grad zbrinjava vlastiti otpad”.

Siščani su se okupili u rekreacijsko zoni Ciglasnak graba, uz objekte bivšeg Herbosa, gdje je jedna hala predviđena za prikupljanje i obradu opasnog i neopasnog medicinskog otpada. S transparentima “Želimo zrak, a ne rak”, “I mi imamo pravo na zdravu pitku vodu”, “Želimo zelenu SMŽ”, “I naša djeca imaju pravo na zdravlje” i druge, u povorci su došli do pogona tvrtke Remond Medison u kojem bi se uskoro trebalo početi prikupljati oko deset tona medicinskog otpada iz cijele zemlje na dan.

“Ovaj pogon uskoro treba dobiti trajnu dozvolu za zbrinjavanje opasnog infektivnog medicinskog otpada. Ne možemo se pomiriti s činjenicom da će se taj otpad iz cijele zemlje voziti u središte našeg grada. Ako su Mađari mogli spriječiti porast PDV-a, jer ih je 11 tisuća izašlo na ulicu, onda i mi kao mala gruda snijega, kada se zakotrlja, može ostvariti kritičnu masu da zaustavimo te projekte. Nažalost, naša gradska vlast ne stoji uz nas kao što je bila vlast u u Jastrbarskom i Rijeci, koji su protjerali Rijekatank i Remondis Medison”, rekla je Katarina Miškulin.

Također je spomenula kako se do sada s privremenom dozvolom zbrinjavao samo neopasni medicinski otpad, ali bi 24. lipnja Remondis Medison trebao dobiti trajnu dozvolu i za zbrinjavanje opasnog medicinskog otpada. Ukoliko dio otpada, hormoni, lijekovi, antibiotici, opioidi i druge kemikalije dođu u vodu, nema postupka i filtera kojima bi se oni uklonili, pa je to realna opasnost. Dodala je i kako se pogon nalazi neposredno uz sisački rekrecijsku zonu, što je po mišljenju liječnice Miškulin neprihvatljivo.

Sa skupa je upućena poruka kako se građani snažno protive izdavanju bilo kakvih dozvola za postupanje s opasnim otpadom u gusto naseljenom stambenoj i poslovnoj zoni te da bi svaki grad trebao zbrinjavati vlastiti otpad.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina