Prosvjedni performans Udruge za zaštitu okoliša Resnik: ‘Tomašević pogoduje interesnim grupacijama’

Foto: fah, Fotomontaža: Narod.hr

Udruga za zaštitu okoliša Resnik uoči 14. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba održala je prosvjedni performans „Kaos s otpadom: Novo odlagalište građevnog otpada u Resniku je nezakoniti i štetni projekt interesnog lobija“, budući da čini još jedan korak „napuljizaciji“ Grada Zagreba, donošenjem i tzv. Provedbenog programa mjera postupanja s materijalom od uklanjanja i građevnim otpadom nastalim u postupku obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba.

Štetno i nepotrebno odlagalište

Programom se, pored svog postojećeg kaosa, provodi daljnja uspostava višestruko štetnog i nepotrebnog odlagališta građevnog materijala i otpada s drobilicama u Resniku i postupanja na štetu građana Grada Zagreba i šire, njihova okoliša i zdravlja, koje gradi gradonačelnik u Resniku i najavljuje i treće odlagalište, sada na još nama nepoznatoj lokaciji u Zagrebu, istaknuli su.

> Problemi s otpadom u Zagrebu ne prestaju: Ne odvozi se redovito, kante pretrpane…

 

Proizvodnja ozbiljnih mikro lebdećih čestica

Projekt „privremenog“ skladištenja i odlagališta u Resniku polazi već od nezakonitog proizvoljnog „ad hoc“ odabira lokacije za odlagalište/skladištenje materijala s drobilicama u Resniku koja će, uz sva postojeće zagađenja, proizvoditi iznimno opasne mikro lebdeće čestice koje uzrokuju ogromne zdravstvene i ekološke probleme, i to u gusto naseljenom području na Zagrebačkom vodonosniku, na vodozaštitnom području, bez potrebnih procedura i prethodnih studija.

Osobito treba ponovo istaknuti da na navedenom području odlagališta i u neposrednoj blizini, 34 OPG-a proizvode hranu i opskrbljuju 80 % potreba Grada Zagreba (tzv. „trbuh Grada Zagreba“).

Postupanje neutemeljeno na propisima

Pored što je ovakvo postupanje Grada Zagreba neutemeljeno na propisima, ekološki i zdravstveno iznimno štetno i nedopustivo, ovakav način „gospodarenja otpadom“ nije ekonomski opravdan i povećava troškove gradnje, suprotno gospodarenju građevnim otpadom na održivi način prema EU-ovoj regulativi i načelima cirkularne ekonomije.

Naime, prema zakonskim propisima dužni su ponovno oporabiti najmanje 70 % građevnog materijala nastalog od rušenja, a materijal treba ponajprije izdvojiti i ponovno uporabiti na samoj lokaciji nastanka/gradilištu što pojeftinjuje gradnju i troškove investitora i smanjuje troškove prijevoza i zagađenja okoliša. To je pokazala i najbolja EU-ova praksa.

> Prosvjed zbog Tomaševićevog kaosa s otpadom: ‘Odlagalište građevnog otpada u Resniku je nezakoniti i štetni projekt interesnog lobija’

Osim toga, materijal od rušenja objekata je vlasništvo investitora koji ima materijalnu i financijsku vrijednost, a izvođač ga mora prije svega ponovno uporabiti na mjestu nastanka. Umjesto toga, Programom se vlasnika traži da se istog odrekne, te da se isti odvozi na lokaciju tzv. „privremenog skladišta“.

“Grad Zagreb/investitor kroz uvjete natječaja za provođenje javne nabave u svrhu obnove ima obvezu provoditi ugradnju mehanizama zelene nabave i smanjenje troškova investitora. Stoga je ovakav način „gospodarenja građevnim otpadom“ nedopustiv i neprihvatljiv. Tim više što je za provođenje istog „projekta“ određeno poduzeće „Čistoća“, koje opće je poznato, ne obavlja ni redovni posao zbrinjavanja otpada i nema ni za to potrebne resurse.

> Dobrović: Možemo i Tomašević držali su predavanja o održivom razvoju, a sad nisu u stanju riješiti biootpad u Zagrebu

Nema nikakvog opravdanog razloga za stvaranje novih odlagališta građevnog materijala i otpada i ovakvog Programa gradonačelnika kojim, uz potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, omogućuje nesvrsishodno trošenje novaca iz EU-ovih fondova, uništavanje zdravlja i hrane, voda, zraka i okoliša, pogodujući interesnim grupacijama s kojima Zagreb pretvara, dnevno svjedočimo, u smetlište”, poručuje Udruga za zaštitu okoliša Resnik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.