Prosvjedovali djelatnici Klinike za tumore: Nemoguće je raditi s premalo radiologa i zastarjelom opremom

prosvjed klinika za tumore
Foto: Snimka zaslona

Usred epidemije eskaliralo je stanje u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice koja je ostala bez ijednog radiologa. Podsjetimo, najprije je većina radiologa dala otkaz, a preostalih troje zatim je završilo na bolovanju. Zbog situacije u Klinici zaposlenici su u 5 do 12 održali prosvjed.

Malo prije 12 sati velik dio djelatnika Klinike za tumore izašao je ispred ulaza u Kliniku kako bi mirnim prosvjedom dali podršku svojim kolegama radiolozima, ali i kako bi iskazali nezadovoljstvo cijelom situacijom koja je nakon odlaska radiologa nastala u Klinici za tumore, javila je u Dnevniku u podne novinarka HTV-a.

Prosvjed djelatnika u 5 do 12

U 5 do 12 djelatnici Klinike  za tumore izašli su pred bolnicu u znak prosvjeda protiv stanja na radiologiji. Povod za izlazak pred bolnicu bio je najnoviji okršaj na radiologiji, gdje je još jedna djelatnica nakon verbalnog napada prof. Zadravec završila na hitnom prijemu.

Okupljeni radnici su naglasili kako su uglavnom nezadovoljni ponašanjem dr. Zadravec te da mnogi od njih razmišljaju o davanju otkaza.

– Onkološki pacijenti trebaju dobiti najbolju zdravstvenu skrb, a u uvjetima premalog broja radiologa i zastarjele opreme to nije moguće. Ne upirem prstom ni u koga, ali zbog takvog stanja postoji odgovornost po zapovjednoj liniji i tog problema trebaju se uhvatiti svi u lancu, to je šire od jednog odjela i tiče se zdravstvene strategije sustava – kazala nam je jedna od liječnica koja je napustila taj odjel jer, kaže, u uvjetima kadrovske potkapacitiranosti i loših tehničkih uvjeta rada ne može dati najbolje od sebe, što pacijenti zaslužuju.

– Onkološka bolnica ne može funkcionirati bez radiologa i ovo što se zbiva je nedopustivo, rekao je uvodno primarijus Ivica Mamić dodajući kako je kolegica bila izložena verbalnom pritisku, navodi Večernji list.

Liječnica Karolina Bolanča Čulo obratila se medijima te opisala incident koji se jutros dogodio.

– Jutros sam optužena da odbijam raditi posao, što mi se nikada u stažu nije dogodilo. Cijeli sam staž provela ovdje i prekasno je ovdje raditi, rekla je dodajući kako je posao težak i odgovoran te ga treba raditi u mirnoj i ugodnoj atmosferi.

– Ne volim da me se napada, dodala je te zahvalila svim kolegama i ispričala se pacijentima ako će neki pregledati danas malo kasniti.

– Nikada niti jedan pacijenti nije bio zakinut, istaknula je.

– Dajte nas pustite samo da radimo, ništa drugo, rekla je liječnica dodajući kako druge djelatnike smatra članovima obiteljima.

– Osobno protiv Dijane Zadravec nemam ništa, ali imam protiv njezinih odluka. Mislim da nisu zdrave za okruženje u kojem mi radimo, rekla je te kao primjer navela napad na njezinu medicinsku sestru za koju tvrdi da je najbolja koju je ikada imala.

– Rekla je da je namjerno poslala pacijenta kući i da je ona kriva. Mene taj dan bilo na poslu, sestra je čekala cijeli dan, doktor nije došao, ispričala je.

– Mi moramo raditi kao tim, inače posao nema smisla, dodala je liječnica. – Ja ću sigurno imati sankcija nakon ovog istupa danas. Ako se mi bojimo kao što se svi druge ljudi boje, onda nisam dovoljno hrabra ni da gledam ove pacijente. Moj posao je biti hrabar, zaključila ja Bolanča Čulo.

– Došla sam podržati doktore. Ovdje je naš novi dom, ja sam onkološka bolesnica, čekam drugu operaciju. Vidimo da se nalazi duže čekaju, a nalaz nama, onkološkim bolesnicima, puno znači, navela je Sanja Šutej.

– Mi smo sretni da uđemo u ovu Kliniku i da se liječimo, rekla je dodavši kako su svi navikli čekati po nekoliko mjeseci za određene pretrage ili zahvate.

– Teško je kad ne dobijete nalaz. Ja sam već 4,5 godine tu, u zadnje vrijeme se duže čeka, istaknula je.

Dr. Zadravec o prosvjedu

Nakon prosvjeda okupljenim se novinarima obratila i prozvana prof. Dijana Zadravec koja je ustvrdila kako je liječnica koja ju je danas kritizirala supruga liječnika koji je počinio kaznena djela pa ga je prijavila.

Ustvrdila je da su okupljeni djelatnici Klinike krivo informirani o razlozima prosvjeda.

– Dr. Milas s kojim sam razgovarala jutros, rekao je da se ispred Klinike odvija skup podrške odlasku troje radiologa iz Klinike za tumore, rekla je Zadravec.

Beroš: Zatražio sam od ravnatelja hitni unutarnji nadzor

O sukobu na Klinici za tumore oglasio se i resorni ministar Vili Beroš. Kaže da je njegova osnovna zadaća osiguravanje kontinuiranog pružanje zdravstvene zaštite.

– Moja je osnovna briga, kao ministra, da se osigura kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite, posebno osjetljivim skupinama, dakle onkološkim bolesnicima. Zato sam uputio zahtjev ravnatelju bolnice u čijoj je ingerenciji rješavanje tih pitanje o hitnom unutarnjem nadzoru i izvještaju u toj zdravstvenoj ustanovi, poručio je ministar.

Jutros je održana izvanredna sjednica Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice na čelu s predsjednikom Upravnog vijeća i državnim tajnikom Ministarstva zdravstva Tomislavom Dulibićem. Unatoč nekim medijskim špekulacijama da bi se na toj sjednici moglo raspravljati i o smjeni prof Dijane Zadravec s čela Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, Dulibić je za HTV potvrdio da o smjenama na sjednici nije bilo riječi.

– Mogu reći da je sve u redu, pacijenti su normalno zakazani za termine i termini se neće otkazivati. U budućnosti ćemo dogovoriti suradnju s drugim ustanovama te teleradiologiju a raspisali smo i natječaj na Upravnom vijeću za 3 nova radiologa i jednu zamjenu za radiologa, rekao je Dulibić za HTV.

Na pitanje novinarke je li na sjednici bilo riječi o smjenama, odgovorio je da nije.

– Nije govora bilo o nikakvim smjenama niti su smjene tema za Upravno vijeće, poručio je.

Prof. Mario Zovak kaže da je on kao v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice dužan obavijestiti nadzorno tijelo, odnosno Upravno vijeće, o svemu što se događa pa tako i o optužbama za mobing.

– Od kad traje ova kriza i odlazak naših radiologa kroz više godina u više navrata sam dobio usmene izjave o mobingu ali nikad niti jedan od tih radiologa koji je otišao nije to službeno napisao niti se obratio Povjerenstvu za mobing KBC-a Sestre milosrdnice koje po našem statutu postoji, rekao je prof. Zovak za HTV.

Da o eventualnoj smjeni prof. Zadravec danas neće biti govora jutros je u Studiju 4 potvrdio i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof.dr. Mario Zovak.

Na direktno pitanje voditeljice hoće li zbog sukoba sa suradnicima smijeniti prof. Zadravec, prof Zovak je odgovorio da trenutno nisu ispunjeni uvjeti iza Statuta KBC-a za njezinu smjenu.

– Ja imam obavezu postupati prema Statutu KBC-a i našim pravilnicima. Smijeniti nekoga tko ima mandat se može po određenim kriterijima. Nitko od radiologa, a o tome se puno piše, nije stavio na papir ništa, nitko se službeno nije požalio. U ovom trenutku ja nemam parametre potrebne za njezinu smjenu. Ono što u ovom trenutku možemo napraviti je da naše Povjerenstvo za unutarnji nadzor još jedanput razmotri stanje. Mi sada želimo ustanoviti pravo stanje i prevenirati dodatno osipanje ako je atmosfera uistinu takva, poručio je dodavši da će im trebati i pomoć izvan KBC-a kako bi sve bilo transparentno pa je zamolio Ministarstvo da pokrene izvanredni nadzor ali i financijski nadzor.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt