Protekli vikend: Najviše vozača pod utjecajem alkohola na području PU zagrebačke

prometna policija
Foto: policija.gov.hr

Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja poput alkoholiziranosti vozača, vožnje nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela te prekršaja motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr. Aktivnosti policije posebno su bile usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“, izvijestili su iz policije.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda, od 18. do 20. rujna 2020. godine, utvrdili su ukupno 5.167 prekršaja od kojih izdvajamo:

– 434 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,13 g/kg izmjerena je na području PU osječko – baranjske;

– 1.699 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU primorsko – goranske i iznosila je 211 km/h;

– 897 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa;

– 420 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, 68 prekršaja, dok je najmanji broj takvih prekršaja utvrđen u PU šibensko – kninskoj, 5 prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 316 prekršaja, dok je najmanji broj takvih prekršaja zabilježen u PU ličko – senjskoj, 5 prekršaja.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU zagrebačke, 148 prekršaja.

Također, najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke, 84 takva prekršaja.

Analiza prometnih prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina, odnosno 115 prekršaja, kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 30 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, koji su počinili 34 teška prekršaja, od kojih najviše:

  • nedopuštena koncentracija alkohola – 17 prekršaja;
  • upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 6 prekršaja;
  • upravljanje prije stjecanja prava – 8 prekršaja;
  • odbijanje ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina – 3 prekršaja.

Iz tog razloga 15 vozača zadržano je u posebnim prostorijama do 12 sati, te je protiv 22 vozača proveden žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 18. do 20. rujna 2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 66 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 89 sudionika.

Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

Policija ponovo poziva sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr