Pupovac optužuje hrvatsko sudstvo: sudite po nacionalističkim kriterijima

Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac najavio je danas u Krnjaku izvanredne mjere zaštite prava povratnika Petra Kunića i još 14 obitelji srpske nacionalnosti koji, iako su vlasnici kuća, Hrvatima koji su se njihovim kućama koristili i u njima radili preinake moraju isplatiti naknade. Pupovac to smatra  potvrdom da u Hrvatskoj  “sudovi sude po nacionalističkim kriterijima”.

Pupovac je u Krnjaku održao konferenciju za novinare zbog odluke karlovačkoga Županijskog suda po kojoj će Kunićeva kuća 12. svibnja biti stavljena na dražbu jer nije platio 1,3 milijuna kuna naknade za građevinske preinake nasljednicima Vinka Petrovića, Hrvata, prognanika,  koji je nakon “Oluje” od države dobio na korištenje njegovu kuću u Krnjaku.

“Država jednima daje, umjesto da ih sankcionira zbog nezakonitih radova preko minimalno potrebnih za stanovanje, a onima kojima je bilo uskraćeno pravo vlasništva ponovno uzima. Takvih je slučajeva uz Kunića još 14, s ukupnim potraživanjem od oko pet milijuna kuna”, rekao je novinarima.

S obzirom na to da je sud za petak najavio razgledavanje kuće za zainteresirane za dražbu, Pupovac je pozvao na nepoštivanje odluke suda te istaknuo: “Nećemo dozvoliti da ta dražba prođe jer sudovi sude po nacionalističkim kriterijima.”

“Da, upravo tako – sude po nacionalističkim kriterijima jer kako bi drugačije čovjek to mogao okarakterizirati nego kao pristrano, etnički motivirano suđenje kojim će privremeni korisnici Hrvati biti debelo zaštićeni, a Srbi vlasnici neće imati nikakvu zaštitu”, poručio je.

“To je stanje hrvatskog pravosuđa u vrijeme izbora za Europski parlament. Sramim se kao čovjek koji je dvadeset i nešto godina posvetio politici u Hrvatskoj i sramim se kao jedan od zaslužnih što je ova zemlja postala članica Europske unije”, rekao je Pupovac.

Ne zaustavi li država nepravdu u vezi s Petrom Kunićem, to će učiniti Srpsko narodno vijeće, istaknuo je, dodajući kako to govori “trijezne glave”. Na pitanje kako to misli zaustaviti državu, odgovorio je: “Jednostavno, morat će prijeći preko mene.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: FAH