Radin: ne znam zašto nas je Leko prozvao, mi nismo mogli raspravljati o ćirilici

Nakon što je Josip Leko predsjednik Sabor jučer ocijenio da očekuje uskoro na dnevnom redu referendum o dvojezičnosti te ustvrdio da je zanimljivo da nijedno radno tijelo – ni Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ni Odbor za vanjsku politiku, ni Odbor za europske poslove pa ni Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nisu to stavili na dnevni red, a Furio Radin predsjednik odbora za ljudska prava istaknuo je danas za narod.hr da se nisu ni imali na osnovu čega sastati jer nemaju nikakve ingerencije.

„Odgovor je vrlo jasan kao i procedura – inicijativa mora biti provedena od Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, i naravno od predsjedništva Sabora kako bi došlo na dnevni red“, objasnio je Radin te dodao kako nakon dnevnog reda sastaju se drugi odbori „jer inače nismo imali na osnovi čega se niti sastati tako da nije mi jasno zbog čega su prozvani odbori kada odbori nemaju nikakve ingerencije prije nego što bude pokrenuta i usvojena inicijativa, da se ide na primjer prema Ustavnom sudu“.

„Nema nikakvih efekata da se odbori sastaju osim Odbora za Ustav koji mora biti inicijator postupka po Poslovniku“, istaknuo je te dodao da „odbori nisu u Hrvatskom saboru da provode pritisak, nego da rade svoj posao“.

Na pitanje zašto je odbore prozvao predsjednik Sabora Leko, Radin je odgovorio da ne zna jer, „možda je to bilo u razgovoru, možda mu se činilo bitnim to reći, međutim to nema nikakvog proceduralnog značaja“.

„Mi po Poslovniku ne možemo pokrenuti inicijativu, po Poslovniku to može učiniti Odbor za Ustav, a usvojiti Sabor“, ocijenio je Radin te dodao kako nakon toga ostali odbori zauzimaju stav – to je takva procedura.

„Jednog dana kad će biti drugačija procedura, kad ćemo mi moći inicirati, ja bih bio za to da mi možemo inicirati, ali toga u Poslovniku nema“, zaključio je Radin.

Ostala tri odbora – Odbor za vanjsku politiku, Odbor za europske poslove i Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav pozvala su se na Poslovnik Hrvatskog sabora za očitovanje na odgovore i nisu odgovorili ništa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr