Radnici Uljanika nastavljaju sa štrajkom: ‘”Imali smo kvalitetnu radnu snagu, a uz naš Uljanik radi puno drugih obrtnika’

Foto: fah

Predsjednik Jadranskog sindikata, Boris Cerovac za RTL je kazao je kako radnjici Uljanika neće odustati od štrajka dok se ne isplate plaće i dok se ne riješi pitanje restrukturiranja Uljanika.

“Treba odobriti kredit za privremeno financiranje jer bez toga, na žalost, mi više ne možemo. Ovo je već sedmi mjesec da radimo bez jamstava da će nama plaća biti isplaćena”, kazao je Cerovac.

>Plenković o Uljaniku: ‘Novci za brodove su potrošeni, a brodova nema’

>Hoćemo li platiti 4,5 milijarde kuna da bismo na kraju zatvorili Uljanik?

“U Uljaniku još uvijek vjerujemo da postoji netko tko razmišlja kao mi i da će odlučiti da se ide u restrukturiranje. Radnici dolaze sa svakakvim idejama, što raditi u slučaju stečaja, no ja danas o tome ne bi volio govoriti. Dokle god postoji šansa želim da se ona iskoristi”, dodaje Cerovac.

Na pitanje zašto bi država spašavala brodogradnju na koju su već potrošene milijarde, kaže kako bi trebalo uzeti u obzir činjenicu da je Uljanik gradio sofisticirane brodove što nisu mogla druga priznata brodogradilišta u svijetu.

“Imali smo kvalitetnu radnu snagu, a uz naš Uljanik radi puno drugih obrtnika koji ugrađuju svoje proizvode u naše brodove. Što je s njima? Što će se njima ako se Uljanik zatvori? Hoće li, kao što je to bilo s nekretninama u vlasništvu MORH-a biti uništeni? To nikome ne bi smio biti cilj”, kazao je Cerovac.

>(VIDEO) Dr. sc. Andrej Grubišić: ‘Očekujem bankrot Uljanika. Nad hrvatskim poreznim obveznicima izvršen je ekonomski teror’

U Uljaniku ne dopuštaju kooperantima da ulaze u škver, premijeru pak zamjeraju što se više brine o njima nego o radnicima. Cerovac napominje kako se svakodnevno čuje s rukovodećim kadrom koji potvrđuje da su kooperanti u Uljaniku nekvaliteni.

“Mi smo kvalitetniji i puno brže možemo odraditi poslove što znači da itekako bi trebalo cijeniti Uljanikovog radnika. Cijena rada koju u ovom trenutku moraju platiti kooperantu je nekoliko puta veća nego cijena rada Uljanikovca. Zanimljivo je da se premijer počeo brinuti za kooparante. Nakon jednog dana štrajka počeo se brinuti za njih i brodovlasnike dok je zaboravio da Uljanikovci sedam mjeseci nisu dobili plaće”, kazao je Cerovac.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL