Raspudić: Treba demistificirati PR poruke kojima se ova Vlada bori s demografskim slomom

nino raspudić petra mandić most
Foto: Most nezavisnih lista

Saborski zastupnik Nino Raspudić i Petra Mandić, članica predsjedništva Mosta zadužena za demografiju istaknuli su na konferenciji za novinare 18. siječnja 2022. kako Vlada Andreja Plenkovića nije napravila ništa po pitanju demografije, unatoč upozorenjima stručnjaka. Najavili su da će Most sljedeći tjedan u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog izmjena zakona s novim demografskim mjerama.

Saborski zastupnik Nino Raspudić i Petra Mandić, članica predsjedništva Mosta zadužena za demografiju istaknuli su danas na konferenciji za novinare kako Vlada Andreja Plenkovića nije napravila ništa po pitanju demografije, unatoč upozorenjima stručnjaka. Najavili su da će Most sljedeći tjedan u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog izmjena zakona s novim demografskim mjerama.

Raspudić: Mjera “Biram Hrvatsku” je populistički demografski PR jer je namijenjena uskom krugu osoba

Raspudić je pojasnio kako treba demistificirati PR poruke kojima se ova Vlada bori s demografskim slomom.

„Ovi tužni rezultati popisa stanovništva Hrvatske, mogli su se predvidjeti nakon ostavke tadašnjeg državnog tajnika za demografiju Marina Strmote, još 2018. Vlada se do danas nije ni potrudila da promijeni smjer demografske politike. Vlada kasni s izradom strategije demografske revitalizacije. Mjera “Biram Hrvatsku” je populistički demografski PR jer je namijenjena uskom krugu osoba. Mjera se odnosi na hrvatske državljane i povratnike koji se vraćaju i samozapošljavaju. Oni će dobiti 50 tisuća kuna. Dodatnih 150 tisuća kuna dobit će vrlo uska skupina ljudi, koji otvore firmu u uskim sektorima. Radnici povratnici koji se žele kod nekoga zaposliti nemaju pravo niti na jednu kunu poticaja iz državnog proračuna“, ističe Raspudić.

Naglasio je kako je u travnju prošle godine, nakon šest godina obećanja, Vlada konačno donijela Odluku o pokretanju postupka izrade Strategije demografske revitalizacije do 2031. Strategija je trebala biti završena do kraja 2021 godine. No, ni taj plan nije ispunjen.
„Šesta je ovo Strategija, a prvih pet nismo proveli. Međutim, najveća je tragikomedija pete strategije koja je zgotovljena za vrijeme ministrice Murganić, u proljeće 2019. Ista dvije godine stoji u ladici. Vijeće za demografsku revitalizaciju koje ju je sastavljalo nije čak niti vidjelo Konačni Nacrt niti se sastalo duže od godinu dana. Toliko o ozbiljnosti Vlade u pristupu ovom sveobuhvatnom problemu“, rekao je Raspudić.

Sljedećeg tjedna u saborsku proceduru upućuju prvi od tri prijedloga izmjena zakona

Petra Mandić je istaknula kako je za Most demografija ekonomsko, sigurnosno, nacionalno i ustavno pitanje, te najavila kako sljedećeg tjedna u saborsku proceduru upućuju prvi od tri prijedloga izmjena zakona s novim demografskim mjerama.
„Kao PR uradak pokazao se i plan Vlade iz listopada 2021. kojim se najavljivala puna plaća za vrijeme cijelog roditeljskog dopusta, a tu mjeru Most intenzivno i ozbiljno zagovara još od 2018., a niti Vladin Nacrt ovih izmjena, do danas nije ugledao svjetlo dana. A to je samo kap u moru mjera koje se moraju provesti u cilju demografske revitalizacije. Drugih mjera nema, osim slabašno najavljenog očinskog dopusta, a to je opet ‘copy paste’ mjera iz Bruxsellesa”, rekla je Mandić.

“Predlažemo da bake i djedovi mogu umjesto roditelja koristiti roditeljski dopust”

Most se jedini kontinuirano bavi demografijom, te ustrajno predlaže cijeli niz konkretnih mjera kojima omogućuje, prvenstveno majkama, da se uz roditeljstvo mogu i profesionalno ostvariti, a pravilnije se raspoređuje teret brige o djeci i na druge članove obitelji.

„Prva izmjena zakona bit će o rodiljnim i roditeljskim potporama. Predložit ćemo ono što je Vlada propustila napraviti – puna plaća za cijeli porodiljni dopust. Tim ćemo prijedlogom definirati i da minimalna rodiljna naknada iznosi 120 posto proračunske osnovice. Kao i da očevi i majke imaju dva mjeseca zajedničkog rodiljnog dopusta nakon rođenja djeteta. Za roditelje koji imaju troje i više djece, kao i blizance, uz tri godine porodiljnog, dodali bi mogućnost povratka na posao kada dijete navrši godinu dana. Isto tako da, uz svoju plaću, primaju i mjesečnu naknadu od 2.328,20 kuna. Predlažemo da bake i djedovi mogu umjesto roditelja koristiti roditeljski dopust uz naknadu od 2.328,20 kuna“, ističe Mandić.

Most će u saborsku proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona, radi promjene izbornih jedinica zbog nejednakog broja birača. Popis stanovništva po županijama pokazao je da su zadnji, a vjerojatno i predzadnji izbori bili nelegitimni jer je glas u nekim dijelovima Hrvatske puno vrjedniji nego u drugim jedinicama. HDZ izborni zakon nije promijenio jer dobiva izbore upravo u jedinicama u kojima postoji najveća neravnoteža između broja birača i potrebnih glasova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.