Razlaz Bandića i HDZ-a? Nakon pada GUP-a, Sabor odgodio glasovanje koje je trebalo biti u petak

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Nakon što je Bandićev GUP odbijen, a prije toga srušeni HDZ-ovi amandmani, govori se o mogućim posljedicama onoga što se dogodilo u Gradskoj skupštini.

SDP-ov Ostojić o razlazu HDZ-a i Bandića glede GUP-a: ‘Ovo je možda početak izbjegavanja unutarstranačkih izbora’

“Dozvolite da zahvalim svim građankama i građanima grada Zagreba. Da zahvalim arhitektima, da zahvalim urbanistima, svima onima koji su pomogli da ova odluka ugleda svjetlo dana. Učinili ste veliku stvar. Možda idemo na parlamentarne izbore. Sve je otvoreno. Ovo je možda i početak izbjegavanja unutarstranačkih izbora u HDZ-u. To je jedna od opcija. Možda je gradski HDZ odbio poslušnost Plenkoviću. Možda idemo na nove parlamentarne izbore. Sjajna pobjeda građana, a ne stranke ili političke opcije”, ocijenio je SDP-ov Rajko Ostojić za HRT.

Nakon pada GUP-a, Sabor odgodio glasovanje koje je trebalo biti u petak

Inče, Hrvatski sabor u utorak je iz tjednog plana rasprava za ovaj tjedan izbacio glasovanje koje je prvotno bilo predviđeno za petak u podne, te je ono odgođeno za idući tjedan. Prema službenom objašnjenju, glasovanja su odgođena jer će veliki broj zastupnika biti na službenom putu. HDZ je dosad podržavao Bandića i njegovu stranku u Gradskoj skupštini, dok je deset zastupnika iz kluba zastupnika Bandićeve stranke u Saboru podržavali vladajuću većinu.

“Igra živaca je završila. Mi smo kao oporba bili dosta disciplinirani i cijelo vrijeme smo za svako ovo prebrojavanje, svakih pola sata, svakih sat vremena imali dovoljno ruku da srušimo GUP. Očito je ovo HDZ-u bio ovo preveliki zalogaj s obzirom na pritisak struke”, smatra Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš.

Na pitanje što dalje nakon što je Bandić odbio amandmane HDZ-a, a HDZ odbio GUP gradski zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić je rekao da se nastavlja suradnju sa strankom Milana Bandića na gradskoj razini.

“Kao da ništa nije bilo. Ovo je jedan vrlo važan politički dokument. Mi smo rekli svoj stav, a stranka Milana Bandića svoj stav. Mislim da je najoptimističnije da se ide u izradu novog GUP-a koji će biti temeljen na struci, zakonu, na adekvatnoj proceduri i nema nikakvog razloga da o svim važnim temama koje se tiču Zagrepčanki i Zagrepčana ne surađujemo sa strankom Milana Bandića”, rekao je Ćelić.

Na pitanje, s obzirom na to da su glasovali jedni protiv drugih u situaciji kada bi trebali zajedno nastupati, kako je moguće da se nastavi koalicija HDZ-a i stranke Milana Bandića Ćelić je rekao da je moguće.

“Nismo došli danas i promijenili svoj stav. O GUP-u se razgovara godinama, došli smo do finala, izrekli smo svoj stav i ne vidim razloga da bi trebalo raskidati koaliciju sa strankom Milana Bandića zbog toga što nismo podržali izmjene i dopune GUP-a”, rekao je Ćelić.

“Ovakav scenarij je bio očekivan. GUP je demokratski pao. Mi smo svoje stavove iznijeli. Ne mora značiti da je ovo kraj suradnje HDZ-a i stranke Milana Bandića. Oni imaju demokratsko pravo zauzimati stavove koji im odgovaraju, oni su sada opterećeni unutarstranačkim izborima. Često znaju upirati prstom u Milana Bandića da im je on kriv za određene neuspjehe, a mislim da to ne odgovara istini. Očito su ocijenili da im je isplativije, i jednoj i drugoj strani, ovo je pitanje odnosa unutar HDZ-a , ovo nije pitanje koalicijskog odnosa. Odustajanje od tih 11 amandmana nikome ne bi naškodilo. Razočaran sam jer je uložen veliki trud, a to je dokument opće prirode koji djeluje na sve podjednako. Nikad neće biti svima po volji. Uvijek će biti netko zadovoljan, netko neće. S indignacijom odbijam da se pogoduje privatnim investitorima jer se općim aktom ne može pogodovati već pojedinačnim aktom”, rekao je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić, član stranke Milana Bandića.

Na pitanje je li moguć politički brak HDZ-a i stranke Milana Bandića rekao je da mu je sada teško o tome govoriti.

“Nemam dovoljno elemenata da bi to mogao prosuditi, i na gradskoj i na nacionalnoj razini. Bandić nije sigurno onaj koji će opstruirati odnose, ne znam u čijem bi to bilo interesu”, dodao je Kojić.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić (stranka Milana Bandića) rekla je da se ništa spektakularno ne događa unutar koalicijskih partnera.

“Nažalost, na ovaj način je zaustavljen razvoj grada i donošenje vrlo kvalitetnog dokumenta, po svim procedurama. Znate da to traje jako dugo i amandmani koji se donose na kraju su amandmani koji zapravo imaju jednu sasvim drugu poruku, a ne poruku razvoja grada, što je u interesu naših sugrađana i vjerujem da su oni razumjeli sve ovo, kao i vi koji s nama pratite ova događanja”, rekla je Majić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT