Referendumska inicijativa ‘Ne damo naše autoceste’ prikupila dovoljan broj potpisa

Referendumska inicijativa “Ne damo naše autoceste” prikupila je više od 460.000 potpisa, odnosno više od 10 posto od ukupnog broja birača, te je sada na Hrvatskome saboru da donese odluku o državnom referendumu o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju.

Ministar uprave Arsen Bauk podnio je u utorak na sjednici Vlade izvješće o rezultatima provedbe provjere broja i vjerodostojnosti potpisa te rekao da je temeljem standardne procedure utvrđeno da prikupljnih potpisa ima više od 464.926.

Državni zavod za statistiku (DZS) je temeljem rezultata provjere uzorka ocijenio je da je u ukupnom broju od 530.853 prikupljenih potpisa njih 498.545 vjerodostojnih, s uzoračkom greškom procjene od 12.999 potpisa ili 2,6 posto u relativnom iznosu.

Uz pouzdanost od 99 posto, DZS je procijenio da u ukupnom broju prikupljenih potpisa ima više od 464.926 ispravnih, što zadovoljava potrebni zakonski kriterij od 10 posto od ukupnog broja birača, stoji u izvješću.

Provjera potpisa provedena je temeljem zaključka Hrvatskog sabora kojem je inicijativa “Ne damo naše autoceste” 17. studenog prošle godine dostavila potpise građana koji traže raspisivanje državnog referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju.

Sabor može prije donošenje odluke od Ustavnoga suda zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

Vlada je donijela i rješenja o istovremenom raspuštanju devet gradskih te osam općinskih vijeća i razrješenju gradonačelnika odnosno općinskih načelnika te njihovih zamjenika zbog toga što te jedinice lokalne samouprave nisu usvojile svoje proračune za ovu godinu.

Bauk je kazao kako će se sada u tih 17 jedinica lokalne samouprave imenovati povjerenici, a nakon isteka roka za moguće upravne sporove raspisat će se izvanredni izbori.

Objavom rješenja u Narodnim novinama tako će biti raspuštena gradska vijeća i razriješeni gradonačelnici i njihovi zamjenici u Rabu, Pagu, Hvaru, Dubrovniku, Omišu, Korčuli, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini te Zlataru.

Također, bit će raspuštena općinska vijeća te razriješeni načelnici i njhovi zamjenici u općini Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda te Gundinci.

Vlada je prihvatila i nacrt javnog poziva za imenovanje člana Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (UV Hine) iz reda stručnjaka za medije te za objavu poziva u medijima zadužila Ministarstvo kulture.

Javni poziv se raspisuje jer je članica UV Hine Gordana Simonović 16. prosinca podnijela ostavku na dužnost.

“Kako bi odluka Sabora o njenom razrješenju mogla biti donijeta istovremeno s odlukom o imenovanju novog člana UV-a potrebno je prethodno provesti javni poziv te potom Saboru predložiti da na istoj sjednici razriješi Gordanu Simonović i imenuje novog člana UV-a”, izvijestio je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.

Za člana Upravnog vijeća Hine ne može se imenovati državni dužnosnik, osoba koja obnaša neku dužnost u tijelima političke stranke, ni osoba koja je u radnom odnosu ili obavlja bilo koje druge poslove u konkurentskim tvrtkama zbog kojih bi moglo doći do sukoba interesa. Mandat člana UV Hine je četiri godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.