Rijeka: proračun za 2015. manji, prirez veći

Foto: Fah

Proračun grada Rijeke za 2015. bit će 798,8 milijuna kuna, što je 17,3 milijuna kuna ili 2,1 posto manje u odnosu prema proračunu za 2014., a gradski prirez sljedeće godine povećat će se s 12 na 15 posto, odlučeno je u četvrtak na kolegiju riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela.

Gradska uprava u priopćenju navodi kako – zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak – u proračunu Rijeke za 2015. nedostaje 57 milijuna kuna. Ističe da je Udruga gradova tražila da se kroz Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave gubitci s kojima se susreću gradovi, općine i županije nadoknade, ali budući da to nije učinjeno, u proračunu Rijeke planirana su znatna smanjenja.

Gradonačelnik Obersnel rekao je da su se odlučili povećati prirez procjenjujući da će to biti mjera koja će pogoditi sve, ali znatno manje nego u slučaju korekcije cijene vrtića ili drugih usluga.

Obersnel je rekao da je taj proračun bilo najteže pripremiti te da su smjernice Ministarstva financija i Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave tek odnedavno poznati.

Dodao je kako nije točna informacija, koja se pojavila u medijima, da je Udruga gradova željela spriječiti povećanje plaća kao posljedicu izmjene zakonskih propisa. “Nemamo ništa protiv toga da građani dobiju veću plaću, već smo protiv toga da teret povećanja plaća padne samo na leđa lokalne samouprave”, objasnio je.

Gradska uprava u priopćenju navodi se da se gradonačelnikova plaća smanjuje se za 14,18 posto, a plaće ostalih u toj upravi i proračunskih korisnika od 1,94 do 13,85 posto, s tim da se najniže plaće smanjuju najmanje, a veće plaće više.

Materijalni troškovi uprave manji su za 12,4 milijuna kuna, subvencije komunalnim i trgovačkim društvima manje su oko pet milijuna kuna, a ostali rashodi, kao javne potrebe u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi, održavanje sportskih objekata i komunalne infrastrukture te sufinanciranje privatnih vrtića, za 2,2 milijuna kuna.

Unatoč uštedama, 57 milijuna kuna nije se moglo sasvim nadoknaditi te je radi održavanja socijalnog programa i gradskih usluga predloženo povećanje prireza.

Ističe da su izmjene tog zakona najviše utjecale na lokalne jedinice jer je prihod od poreza na dohodak jedan od njihovih najvažnijih prihoda kojim se financiraju vrtići, škole, socijalna skrb, zdravstveni programi, kultura i sport.

Kako kompenzacijskim mjerama Vlade nije u cijelosti nadoknađen taj gubitak, gradovi, općine i županije susreću se s iznimno teškom godinom i neće morati samo štedjeti, nego i povećati cijene usluga ili prireza, zaključila je riječka Gradska uprava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: Fah