RTL u svom prilogu opravdava provalu u Thompsonov dom, gledatelji ih ‘pokopali’ komentarima

Foto: Snimka zaslona/Facebook

“Stanari zgrade na adresi Ivana Pavla II. 23 u splitskom naselju Žnjan, pozvali su nas kako bi nam ispričali priču o sporovima koje već sedmu godinu vode s pjevačem Markom Perkovićem Thompsonom.,” napisali su uvodno iz RTL-a pojašnjavajući okolnosti provale na posjed u vlasništvu Marka Perkovića Thompsona, koju i dalje negiraju.

Naime, osim priopćenjem koje je objavljeno u petak, u kojem tvrde kako je riječ o “novinarskom zadatku, a ne provali”, RTL je u subotu objavio prilog i članak na njihovim internetskima stranicama naslova “Danka Derifaj objašnjava detalje priče zbog koje ju je Marko Perković Thompson optužio za provalu”.

I ovog puta tumače kako Danka Derifaj ima pravo biti na terasi Marka Perkovića Thompsona, iako sudska odluka pokazuje suprotno. Po odluci suda (dokumente pogledajte OVDJE), susjed – Branko Miodrag koji ju je uveo na terasu – nema pravo biti tamo, dok ne dokaže na sudu suprotno. Imovinsko-pravni spor među susjedima koji je dobio sudski epilog, na sudu je Thompson dobio. Thompson za terasu ima vlasničke dokumente i definirane kvadrate, a Derifaj je zauzela stranu susjeda koji je izgubio parnicu, čime se izravno upliće u pravna pitanja i ne poštuje odluke prvostupanjskog i drugostupanjskog suda RH.

Optužuju Narod.hr i Thompsona za plasiranje vijesti o provali

Unatoč tome, RTL navodi kako je terasu “Marko Perković Thompson prisvojio kao dio svog dvorišta“, a potom “RTL-ovu novinarsku ekipu optužio za provalu i pokrenuo medijsku lavinu netočnih informacija i govora mržnje prema istraživačkoj novinarki Danki Derifaj, ali i novinarskoj struci”.

O djeci koja su se uplašila kada su na terasi koja se nastavlja na njihov dnevni boravak, nema ni riječi u RTL-ovom prilogu

Odgovornim smatraju i portal Narod.hr, no nije im sporno što su u kući bila sama Thompsonova maloljetna djeca dok su Derifaj, snimatelj i susjed preskakali ogradu i penjali se po ljestvama i hodali po terasi koja glasi na Thompsona.

“Montiranu snimku našeg penjanja plasirao je portalu Narod.hr koji je, bez da je kontaktirao našu novinarsku ekipu, objavio da smo provalili u kuću Marka Perkovića Thompsona, iako su svjesni da smo novinarska ekipa. Upravi RTL-a upit s pitanjem “podržavate li provalu” poslali su tek desetak minuta prije nego što su objavili tekst.”, napisali su.

Kao što nam je u nedavnom razgovoru pojasnio odvjetnik Davorin Karačić, zakon je isti za sve pa tako i novinare.

“Nikakav novinarski zadatak ne može opravdati ovo kazneno djelo. Nijedan Zakon ne omogućava novinaru da čini kaznena djela samo zato da bi provodio obavještavanje javnosti. U konkretnom slučaju obavještavanje javnosti ili izvješćivanje javnosti ne može dovesti do ekskulpacije počinitelja kaznenog djela.”, istaknuo je Karačić. Stoga njihov “novinarski zadatak od navodnog javnog interesa”, ne umanjuje posljedice djela, no krivnju i burne reakcije javnosti koja osuđuje postupak RTL-ove novinarke Derifaj pripisuju člancima objavljenim na Narod.hr.

“Samouvjereni pjevač je klevetnički tekst Narod.hr-a objavio na svojoj službenoj facebook stranici tako pokrenuvši lavinu govora mržnje i poziva na nasilje od strane stotina njegovih pratitelja, na koje ne reagira. RTL-ova ekipa koja se u trenutku pokretanja ove hajke nalazila u Splitu radeći svoj posao, iz straha za sigurnost bila je prisiljena podnijeti kaznenu prijavu policiji.”, tvrde u prilogu kojeg možete pogledati na poveznici:

Dokumentacija pokazuje suprotno

Narod.hr priložio je i dokumente koji potvrđuju priču koju je portal Narod.hr plasirao, zbog čega smo se našli na udaru GONG-ovog portala Faktograf, koji je vijest portala Narod.hr označio netočnom, čime je smanjio doseg i vidljivost našem portalu na Facebooku.

> Thompsonova supruga Sandra o provali: ‘Da vjerujemo sudskoj presudi i video snimkama ili Danki Derifaj’

Snimku ulaska trojca još jednom možete pogledati na poveznici:

Kao što smo pisali, Thompsonov susjed Branko Miodrag – od ranije poznat javnosti po švercerskoj aferi – tražio je privremenu mjeru od suda koja bi mu omogućila da se penje na terasu u vlasništvu popularnog pjevača Marka Perkovića Thompsona. U rujnu 2019. sud je odbio Miodragov prijedlog za donošenjem privremene mjere.

Županijski sud u Rijeci potvrdio je prethodno rješenje Općinskog suda u Splitu i presudu koju je donijela sutkinja splitskog suda Irena Klisović. Još se jednom potvrđuje kako Miodrag nema pravo na terasu dok to ne dokaže u sudskom postupku.

Iz izvatka iz zemljišne knjige preuzetog iz Zemljoknjižnog odjela Split na dan 5. lipnja 2021. vidljivo je kako je Marko Perković vlasnik 1/1 čestice na kojoj je njegova kuća (čestica 43/7) te da je isto tako vlasnik 339 kvadrata terase koja se nalazi ispred njegovog dnevnog boravka, a istovremeno je dio ravnog krova te stambeno-poslovne zgrade i nalazi se na drugoj čestici, 44/2.

Na isti način riješeni su i vlasnički odnosi (kuća plus terasa ispred nje) za sve 4 kuće koje se nalaze na vrhu stambeno-poslovne zgrade na Žnjanu. Na slici, koja je također javno dostupna na Geoportalu jasno se vidi da su sve 4 kuće na vrhu imaju terase na drugoj zemljišnoj čestici.

“Izgubio sam spor dva puta na sudu, ali molim RTL da pošalje gđu Derifaj da ispravno presudi”

Čitajući komentare na društvenim mrežama, ali i ispod objave RTL-ovog portala, uvidjeli smo da je većina komentatora zgrožena postupkom RTL-ove ekipe.

“Na stranu svi prijepore između pjevača i stanara, koje će riješiti sud, a piše se da je dio već i riješio, a Branko Miodrag, Dankin vodić po lojtrama je već izgubio dva spora od pjevača, od čega i sudsku zabranu da ne smije svojatati pjevačevu terasu dok se sudski postupak ne okonča i/ili dokaže vlasništvo, što mu očito ne ide nikako. Ali o tome ni riječi.

Ali bode u oči ovo gore citirano:
“Samouvjereni pjevač je klevetnički tekst Narodhr-a objavio na svojoj službenoj facebook stranici tako pokrenuvši lavinu govora mržnje i poziva na nasilje od strane stotina njegovih pratitelja, na koje ne reagira…”

Jeste vi pogledali malo komentare na Indexu i ostalim “ljevim” portalima. Toliku količinu neargumentirane mržnje i nepristojnosti onih koji sebe nazivaju “progresivnima” već dugo nisam vidio.

Ali kad se jedna “renomirana” TV kuća našla držati ljestve jednoj strani u ideološkom prepucavanju, onda nek snosi i posljedice da će biti i ideološki doživljena. Dakle ideološko prepucavanje, jer ruku na srce, da u pitanju nije gore prozvani pjevač, jedino što bi novinari mogli istraživati je pozadina “poslovnjaka” Zvonkeca koji je zakuhao cijelu priču sa prodajom papirnato neriješenih nekretnina, ili pak nekadašnji osuđeni švercer kave, gore prozvani vodič po lojtrama Brankec, koji čak ima i sudsku zabranu prilasku pjevačevoj terasi.

Ali pošto je u pitanju “određeni” pjevač, likovi kao Zvonkec i Brankec su sad naravno moralne vertikale. Ovo se ne viđa često čak ni u našem podneblju. Čestitam. Naravno, šok malodobne djece koji su sami u kući dok im se likovi pentraju po terasi nećemo ni spomenuti, jer znamo čija su to djeca, jel tako…”, napisao je komentator na internetskim stranicama RTL-a, dok je drugi dodao:

“Imam spor sa susjedom. Mislim da je njegova terasa moja. Doduše, izgubio sam dva puta na sudu, ali molim RTL da pošalje gđu Derifaj da ispravno presudi. Uz put ću ju provesti po susjedovoj terasi pa im možemo snimiti i djecu.”

I ispod njihove Facebook objave nanizali su se negativni komentari:

“Jasno je jedino da je preko ograde skočila čovjeku na terasu…koja je po vlasničkom listu njegova. I onda se ona osjeća ugroženo. Sram vas može biti…”

Korisnik Facebooka je ispod RTL-ove objave unio fotografiju sudske presude koju je objavio Narod.hr i napisao: “Miodragu je SUDSKI zabranjen pristup Thompsonovom dijelu terase”.

Thompsonova supruga jučer se također obratila javnosti putem Facebooka i između ostalog napisala:

“Hvala svima koji su nas zvali, slali poruke, izražavali podršku. Nisam uspjela svima odgovoriti, jer smo se Marko i ja bavili djecom, da ponovno stvorimo u njima i oko njih osjećaj sigurnosti. Iako sam još u šoku, imam potrebu podijeliti da sam zapanjena činjenicom da novinarka koja bi trebala zastupati istinu, laže da nije provalila u naš posjed- iako video snimke dokazuju suprotno. Pitam se trebamo li vjerovati vlastitim očima ili Danki Derifaj?”, napisala je Sandra Perković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr