S odvajanjem otpada počelo 71,6 posto jedinica lokalne samouprave

Od danas gradovi i općine moraju građanima omogućiti razvrstavanje sedam iskoristivih komponenata otpada, a pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode za inspekcijske poslove Goran Heffer tim je povodom izvijestio da je dosad ukupno 71,6 posto jedinica lokalne samouprave počelo uvoditi elemente primarne selekcije.

Heffer je na konferenciji za novinare poručio da više nema odgađanja početka odvajanja otpada, istaknuvši kako je tijekom zadnje godine dana, otkako je usvojen novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom, 250 jedinca lokalne samouprave od njih 556 započelo s primarnom selekcijom.

Nakon što su inspekcije proteklih tjedana obišle sve gradove i općine, procjenjujemo da se stanje drastično poboljšalo, poručio je Heffer, jer je do 2012. godine samo 39,5 posto jedinica lokalne samouprave imalo neki oblik primarne selekcije.

Gradovi i općine koji nisu uveli odvajanje morat će dostaviti popis aktivnosti i planove koliko reciklažnih dvorišta, “zelenih otoka” i spremnika za otpad na javnim površinama i pred kućama građana namjeravaju postaviti. Od njih će se tražiti da u šest tjedana dostave precizne rokove i financijske planove tih aktivnosti.

Jedinice lokalne samouprave koje se ogluše na taj nalog snosit će sankcije – za pravnu osobu kazna je od 100.000 do 300.000 kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 15.000 do 25.000 kuna, upozorio je Heffer.

Građani koji odvajaju otpad imat će manje račune jer se uvodi naplata po količini otpada, kaže Heffer koji se nada da to neće biti jedini motiv za obavljanje primarne selekcije jer je to odavno uobičajeno u razvijenom svijetu.

Gradovi i općine stanovnicima moraju omogućiti razvrstavanja sedam iskoristivih komponenti otpada: papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, problematični otpad i glomazni otpad. Odvojeno prikupljanje dužni su osigurati kroz zelene otoke, reciklažna dvorišta i odvojeno sakupljanje na kućnom pragu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je u 293 grada i općine projekte primarne selekcije vrijedne gotovo 400 milijuna kuna.

Sufinanciranje projekata uspostave reciklažnih dvorišta nastavit će se do listopada, a pripremu dokumentacije za to Fond sufinancira u stopostotnom iznosu.

Do sada se javilo 90 gradova i općina sa 102 projekta reciklažnih dvorišta, većinom za izradu projektne dokumentacije, rekla je v. d. načelnica Sektora za zaštitu okoliša Fonda Aleksandra Čilić.

Do kraja 2018. Hrvatska treba uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom kako bi se mogla sanirati i zatvoriti sva odlagališta u Hrvatskoj, te uspostaviti centri za gospodarenje otpadom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah