Sa 80 glasova za i 41 protiv, izglasan proračun za 2020.

izborna šutnja
Foto: snimka zaslona

Zastupnici su s 80 glasova za i 41 protiv izglasali Prijedlog državnog proračuna za iduću godinu. Vladini predstavnici u srijedu su redom odbili sve oporbene amandmane koje su na prijedlog državnog proračuna za 2020. podnijeli zastupnici i klubovi zastupnika.

Na Prijedlog državnog proračuna za iduću godinu podneseno je više od 300 amandmana, a najviše su ih podnijeli klubovi Mosta i SDP-a.

Sabor će današnjim glasovanjem zaključiti aktualnu sjednicu, a novo okupljanje zastupnika predviđeno je za kraj studenog.

Hrvatski sabor u četvrtak je većinom glasova izmijenio ovogodišnji državni proračun, čiji se ukupni prihodi povećavaju za 1,6 milijardi kuna, na 137,7 milijardi, dok se rashodi smanjuju za 1,3 milijarde, na 139 milijardi kuna.

Najznačajnija povećanja odnose se na osiguranje dodatnih sredstava za zaposlene (494,2 milijuna kuna), povećanje izdvajanja za mirovine (849,6 milijuna), financiranje prve faze terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku (350 milijuna), povećanje rashoda za prava iz sustava socijalne skrbi te za sanaciju ustanova u zdravstvu.

Najznačajnija smanjenja odnose se na uštede na kamatama (797 milijuna) i smanjenje za naknade aktivne politike zapošljavanja (151 milijun kuna).

Sabor se suglasio sa Vladinim amandmanom da se unutarnjom preraspodjelom osigura 2,8 milijuna kuna za Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina. Za taj iznos smanjuju se sredstva Ministarstvu financija, a povećavaju Ministarstvu znanosti i obrazovanja, javlja HRT.

Sabor je odbio oporbene amandmane na rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Za izmjene ovogodišnjeg državnog proračuna glasovala je većina zastupnika (82 ‘za’, jedan suzdržan, 41 protiv).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT