EPP odustao od iznajmljivanja Hrvatskog sabora: Zbog novog pravilnika političke stranke s klubom u EP i dalje mogu iznajmiti sabornicu

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

“Vodstvo Europske pučke stranke je odlučilo da neće održavati tehničke sastanke u Saboru. To je njihova odluka jer ne žele raditi štetu grupaciji”, potvrđeno je iz HDZ-a za N1 televiziju.

“Vodstvo Europske pučke stranke je odlučilo da neće biti održani tehnički sastanci u Saboru. To je njihova odluka jer ne žele raditi štetu grupaciji. Svi sastanci će biti održani negdje drugdje.”

Podsjetimo, kada je u listopadu Hrvatska demokratska zajednica otkrila kako će iznajmiti prostorija hrvatskog zakonodavnog tijela, Hrvatskog sabora, konkretno i sabornice, Europskoj pučkoj stranci (EPP) – grupaciji u Europskom parlamentu Europske unije javnost je iskazala negodovanje, a premijer Andrej Plenković se pravdao kako su isto do sada radile i neke druge članice EPP-a.

To iznajmljivanje prostorija Hrvatskog sabora, uključujući i plenarnu dvoranu EPP je trebao platiti 42.500 kuna te 31.988 kuna za ostale troškove, međutim Plenkovića su naknadno demantirale sve tri zemlje članice koje je uzeo kao primjer onih koje su iznajmljivale prostorije Sabora. Danska i Finska su negirale iznajmljivanje sabornice, a Litva je istaknula kako se plenarna dvorana ne može iznajmiti, stoga EPP u njoj nikada nije bio.

>(VIDEO) Vučićeva izaslanica u EPP Jadranka Joksimović, nekadašnja urednica Šešeljevog lista ‘Velika Srbija’ dolazi u Zagreb?

>Što sve znamo o iznajmljivanju sabornice EPP-u?

Uz samo iznajmljivanje najvišeg zakonodavnog tijela stranoj instituciji, stranci u Europskom parlamentu, kontroverznom se pokazala mogućnost dolaska srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, što on sam nije potvrdio, ali ni demantirao, a sada je Europska pučka stranka objavila kako odustaje od izajmljivanja prostorija Sabora.

Udruga U ime obitelji apelirala nda se ukine odluka o iznajmljivanju

Udruga U ime obitelji je zbog navedenih kontroverzi 5. studenog uputila pismo saborskim zastupnicima da ukinu odluku Predsjedništva Sabora kojom se omogućuje strankama s klubom u Europskom parlamentu da iznajme dvoranu u kojoj zasjeda najviše predstavničko i zakonodavno tijelo Republike Hrvatske.

“Predsjedništvo Sabora je sabornicu iznajmilo Europskoj pučkoj stranci na dan 19.11.2019. za 35.000 kuna, čime je narušeno dostojanstvo Hrvatskog sabora kao najvišeg zakonodavnog tijela i simbola hrvatske državnosti i opstojnosti. Da bi se iznajmljivanje omogućilo – nadopunjen je Pravilnik o korištenju saborskih prostorija.

Koliko nam je poznato, ovo je prvi slučaj u europskoj parlamentarnoj povijesti da se glavna dvorana za raspravu i glasovanje jednog parlamenta – Hrvatskog sabora, daje na korištenje i najam nekoj političkoj stranci, i to stranoj – EPP-u”, ističe U ime obitelji u pismu zastupnicima.

Za spornu odluku su na Predsjedništvu Sabora glasovali HDZ-ovi Gordan Jandroković, Milijan Brkić i Željko Reiner, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin kao zastupnik talijanske nacionalne manjine, dok je MOST-ov Božo Petrov bio suzdržan”, poručili su iz udruge U ime obitelji.

Hoće li se izmijeniti pravilnik?

Iako je EPP odustao od iznajmljivanja sabornice Hrvatskog sabora kako bi u njoj održao politički skup, vrijedi podsjetiti kako je Tajništvu Sabora izradilo nadopunu Pravilnika po kojem bilo koja politička strana s klubom u Europskom parlamentu može unajmiti prostorije u Saboru, među kojima je i sabornica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1