Sabor nastavio rad izjašnjavanjem o amandmanima

Foto: fah

Hrvatski sabor u petak je nastavio rad izjašnjavanjem o amandmanima na nekoliko zakona – o suzbijanju zlouporabe droge, o sprečavanju pranja novca i drugima pri čemu su predstavnici Vlade redom odbijali sve oporbene amandmane.

Prihvaćen je međutim amandman Ivana Ćelića (HDZ) na izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droge u izmijenjenom obliku kojim se dopušta uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe.

Odobrenje za uzgoj konoplje davat će Ministarstvo zdravstva temeljem zahtjeva pravne osobe koja ima proizvodnu dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

“Najbitnije je da se dopušta uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe. Samim tim će taj pripravak medicinskog kanabisa biti dostupniji i značajno jeftiniji za osobe u Hrvatskoj”, kazao je Ćelić.

Ines Strenja Linić (Most) kazala je da Mostov amandman istovjetan HDZ-ovom i da joj nije bitno što Mostov nije je prihvaćen već da je samo bitno da će prvi put u Hrvatskoj biti dozvoljeno pravnim subjektima uzgoj medicinske konoplje.

“Zbog previsokih cijena medicinska konoplja je mnogim pacijentima bila nedostupna pa su neki bili prisiljeni uzgajati je u svojim vrtovima što je i dalje nelegalno”, kazala je.

No, dodala je, ono što nije regulirano je da može širi krug liječnika propisivati pripravke, ako i da onima kojima je potrebno bude besplatno.

U podne je predviđeno uobičajeno glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr