Sabor počeo posljednje redovito zasjedanje

Zagreb, 16.09.2015 - Posljednja sjednica 7. saziva Hrvatskog sabora poèela je aktualnim prijepodnevom u kojem ministri odgovaraju na pitanja zastupnika. Na slici aktualno prijepodne je zapoèelo intoniranjem hrvatske himne i minutom šutnje. foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Hrvatski sabor u srijedu je počeo posljednje redovno zasjedanje u aktualnom sazivu, očekuje se, naime, da će Sabor biti raspušten do petka, 25. rujna.

Utvrđen je dnevni red u kojem su rebalans državnoga proračuna, odluka o privremenom finaciranju za prvo tromjesječje iduće godine, odnosno dok proračun za 2016. na prijedlog nove Vlade ne donese, novi, osmi saborski saziv.

U dnevnom su redu i zakoni kojima Vlada predlaže konverziju kredita u švicarskim francima u eure, što bi napokon trebalo riješiti težak položaj dužnika.

Unatoč HDZ-ovu protivljenju, parlamentrana je većina ustrajala da se izmjene Zakona o registru birača donesu po hitnom postupku.

Iako je u Hrvatskoj lakše pogoditi bingo Hrvatske lutrije, nego datum izbora, svi smo svjesni da su parlamentarni izbori blizu, rekao je HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar, pitajući kako je moguće da Vlada na zadnjoj sjednici Sabora nudi zakon kojim će se mijenjati registar birača.

Zbog zakonitosti izbora, zbog potrebe da izborna pravila budu poznata, skinite hitnost, pozvao je Mlakar, čiji poziv kod saborske većine nije naišao na odjek.

Saborska sjednica nastavljena je ‘aktualnim prijepodnevom’ u kojemu će premijeru i ministrima pitanje postaviti 41 zastupnik.

Bit će to posljednje ‘aktualno prijepodne’ u sadašnjem sazivu, jer je raspuštanje planirano do 25. rujna.

Leko: odgovoriti zastupnicima

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko upozorio je u srijedu da Vlada i resorna ministarstva nisu na vrijeme odgovorili na 56 zastupničkih pitanja, te ih pozvao da to učine u roku osam dana.

Molim nadležne da odgovore zastupnicima dostave u roku osam dana, pozvao je Leko na početku posljednje redovne sjednice Sabora u aktualnom sazivu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah