Sabor razmatrao izvješće o radu AZOP-a za 2016.

Foto: azop.hr

Izvješće o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) za 2016. godinu saborski zastupnici iskoristili su u četvrtak kako bi upozorili na nove prijetnje i ugroze u virtualnom prostoru te na važnost edukacije, posebice djece, o zaštiti osobnih podataka na internetu.

“Živimo u društvu informacija i te informacije tako brzo kolaju da se jednostavno ne znamo nositi s tim. Na internetu je toliko osobnih podataka da toga ni sami nismo svjesni”, upozorio je Darko Parić (SDP).

I dok se djecu u školama uči kako se ponašati u prometu, nitko ih ne uči kako se sigurno ponašati na internetu, na kojem mnogu stradati puno gore nego u prometu, ocijenio je Parić.

S njim se složila Marija Puh (HNS), koja je rekla da roditelji uopće nisu svjesni što im djeca rade na internetu i nisu svjesni opasnosti. Istaknula je da je širu javnost nužno informirati o važnosti zaštite osobnih podataka te je pozvala na trajnu edukaciju djece i stručnjaka koji rade s djecom te roditelja o načinima zaštite osobnih podataka.

Na porast cyber nasilja nad djecom upozorila je Vesna Bedeković (HDZ), ističući da se svaki tjedan na mobitelima pojavljuju nove aplikacije od kojih su neke vrlo opasne, zbog čega je na to potrebno usmjeriti posebnu pozornost.

Branimir Bunjac (Živi zid ) rekao je da računalna era otvara niz novih problema te smatra da bi Agencija za zaštitu osobnih podataka trebala biti predvodnik u predlaganju reformi.

Prema podnesenom izvješću, AZOP je 2016. zaprimio 1163 predmeta koji su se odnosili na zahtjeve za zaštitu prava, zahtjeve za davanje pravnih mišljenja te predstavke građana, a riješio je 1196 predmeta.

Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji vatrogasnih organizacija zastupnici su pak iskoristili kako bi upozorili na stanje u vatrogastvu i način financiranja vatrogasnih društava.

“Problema ima mnogo, to je vidljivo posebno ljeti, kad su oči javnosti uperene u vatrogasce”, istaknuo je Ante Sanader (HDZ).

Za financiranje profesionalnih vatrogasaca na godinu se iz proračuna izdvaja 300 milijuna kuna, no problem je, smatra Sanader, neravnomjerna raspodjela tog novca. “Dok se broj profesionalnih vatrogasnih postaja povećao s 48 na 66, neke lokalne jedinice, posebice otoci, uopće nemaju profesionalno vatrogastvo”, dodao je.

Zato, smatra Sanader, treba jačati tradiciju dobrovoljnih vatrogasnih društava jer ćemo se samo tako moći suprotstaviti požarima.

“Država je nekome majka a nekome maćeha”, rekao je Alen Prelec (SDP), koji smatra da siromašne općine najgore prolaze u raspodjeli tih financijskih sredstava i koje ne mogu organizirati vatrogasnu službu.

Miro Bulj (Most) naveo je primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je četiri puta veća od Istarske i ima dva i pol puta više stanovnika, za vatrogasce dobiva 15 milijuna kuna, a Istra dobiva 30 milijuna. “Dalmacija je najugroženija od požara, a najmanje decentraliziranih sredstava ide prema Dalmaciji”, rekao je.

Zamjenik glavnoga državnog revizora Jozo Serdarušić izvijestio je da je Državni ured za reviziju obavio financijsku reviziju 89 vatrogasnih organizacija, Hrvatske vatrogasne zajednice, 35 javnih vatrogasnih postrojba, 32 vatrogasne zajednice i 21 dobrovoljnoga vatrogasnog društva za 2015. godinu pri čemu je dao 39 bezuvjetnih, 48 uvjetnih i jedno nepovoljno mišljenje, za DVD Predavac, te jedno suzdržano mišljenje, za DVD Slunj.

Zastupnici su poslijepodne poduprli i tehnički zakonski prijedlog o ovlasti hrvatske Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora te prijedlog dopuna Zakona o građevnim proizvodima kojim se zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije.

SDP-ov prijedlog zakona o kvaliteti i logistici u zdravstvu, kojim žele uvesti učinkovitiji, sveobuhvatan sustav mjera za unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, vladajući nisu poduprli uz obrazloženje da će se ta pitanja riješiti drugim normativnim aktima.

Sabor sjednicu nastavlja u petak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž