Saborski Odbor za Ustav: Počeli razgovori s kandidatima za sudce Ustavnog suda

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u ponedjeljak ujutro započeo je razgovore s 46 kandidata za sudce Ustavnog suda.

Razgovori će trajati tri dana, a listu od 46 kandidata Odbor je utvrdio prošli tjedan nakon zaključenja javnog poziva, na koji je pristiglo 49 prijava, no tri zbog nepotpune dokumentacije nisu prihvaćene.

O izboru ustavnih sudaca Hrvatski sabor će ovaj put glasovati javno.

“Na temelju dosadašnjih razgovora koje smo vodili u Odboru predložit ćemo listu od deset kandidata kako bismo mogli doći do konsenzusa koji je vrlo zahtjevan, koji do sada nikada nije ostvaren i koji zahtijeva najmanje 101 glas zastupnika u Hrvatskom saboru”, pojasnio je nedavno predsjednik Odbora Robert Podolnjak.

Ustavne sudce Sabor je od 2008. godine imenovao tajnim glasovanjem, koje se prema saborskom Poslovniku u pravilu provodi kad je broj predloženih kandidata veći od broja koji se bira, odnosno imenuje.

Ta se metoda, međutim, pokazala zaprekom nakon što je ustavnim promjenama 2010. utvrđeno da se ustavni sudci imenuju dvotrećinskom većinom svih zastupnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah