Saboru predloženo da obustavi sanaciju javnih ustanova u zdravstvu

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru upitila dopune Zakona o sanaciji javnih ustanova, kojima se omogućava provedba postupka obustave sanacije javnih ustanova u zdravstvu kada sanacija nije postigla očekivane rezultate.

Odluku o obustavi postupka sanacije za javne ustanove u zdravstvu donosila bi Vlada na prijedlog Ministarstva zdravlja kada postupak sanacije nije postigao očekivane rezultate, odnosno kada daljnje provođenje tog postupka nije svrsishodno. Stupanjem na snagu navedene odluke osnivačka prava vratila bi se osnivaču.

Trenutno je u postupku sanacije 31 ustanova u zdravstvu koje bi tako, ako Sabor prihvati Vladin prijedlog, odmah bile vraćene svojim osnivačima, većinom županijama.

Ministar zdravlja Dario Nakić kazao je kako sanacije nisu postigle svoj učinak, te naveo nalaz Državne revizije za 2015. godinu koji kaže da u zdravstvenim ustanovama nisu postignuti ciljevi sanacije koji se odnose na svođenje rokova ispunjavanja novčanih obveza, iako su u sanaciju uložena značajna financijska sredstva.

Na početku sanacije, dodao je, bio je utvrđen manjak od 2,1 milijarde kuna, a kroz 2013. i 2014. za sanaciju je izdvojeno 3,5 milijarde kuna. “A dospjela dugovanja tih istih ustanova koje su sanirane, dvije godine nakon cijelog postupka, na dan 31. prosinca 2015. iznosila su 1,83 milijardi kuna, a danas iznose i nešto više“, navodi ministar zdravlja.

Stoga je, ističe, potrebno pristupiti novim mjerama reorganizacije i racionalizacije poslovanja kroz provedbu reformskih mjera, koje se prvenstveno odnose na realne potrebe za racionalizacijom zdravstvenog sustava, kroz reformu hitne medicine, privatne zdravstvene zaštite, bolničke zdravstvene zaštite, palijativne skrbi, patronažne službe i kućne njege.

“Budući da procesom sanacije nisu postignuti zadani ciljevi te se isti pokazao neuspješnim, njegovo daljnje provođenje je neodrživo i neopravdano. Zapravo, postavio bih pitanje koji su bili pravi ciljevi“, rekao je Nakić.

Objašnjava pritom kako se Zakonom o sanaciji “po prvi puta od kada je demokratske hrvatske države nije proveo izbor i natječaj za izbor ravnatelja ustanova, nego su isti imenovani dekretom iz Vlade i ministarstava, bez plana i programa rada i životopisa onih ljudi koji su vodili te ustanove”.

Zakonskim dopunama propisuje se da se najkasnije 15 dana od dana stupanja na snagu odluke o obustavi postupka sanacije imenuju članovi upravnog vijeća javne ustanove u zdravstvu, u skladu s posebnim propisom, a imenovanjem upravnog vijeća sanacijsko vijeće prestaje upravljati ustanovom.

Donošenjem ovoga zakona postići će se i ušteda troškova za rad predsjednika i članova sanacijskih vijeća, koji su se osiguravali u državnom proračunu.

Vlada je dala i suglasnost za sklapanje Ugovora o zajmu između Hrvatskih autocesta i Europske banke za obnovu i razvoj, za financiranje Projekta restrukturiranja HAC-a u iznosu od 250 milijuna eura, budući da HAC iz svojih prihoda ne može pokriti obveze temeljem postojećih kredita.

Stanje kreditne zaduženosti HAC-a na dan 29. veljače ove godine iznosi 3,1 milijardi eura, odnosno 23,7 milijarde kuna, a na naplatu mu dolazi 466 milijuna eura glavnice i 124 milijuna eura kamata kredita čiji je povrat potrebno osigurati, naveo je ministar pomorstva prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah