U Saboru o sudbini djece oboljele od neuroblastoma

Foto: fah

Klubovi HDZ-a, Mosta i Klub nezavisnih zastupnika i HSU-a danas su željeli govoriti o sudbini djece koja se liječe u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu, a boluju od zloćudnoga tumora nazvanoga neuroblastom koji napada različite dijelove tijela, a bez adekvatnoga liječenja smrt od te bolesti je neizbježna, pa su zatražili stanku.

Nada Turina-Đurić (NZ) je rekla da mali pacijenati iz Klaićeve bolnice nemaju vremena i da je Vlada i premijer trebali donijeti odluku o osiguranju sredstava za njihov lijek. “Nakon toga treba riješiti jednom za svagda proceduru u takvim slučajevima. Poruka ministru i premijeru je: Riješite ovaj problem odmah i osigurajte novac!”, rekla je.

“Gledaju se vijesti o utaji poreza od 18 milijuna kn, desecima milijuna za izborne kampanje, a nemamo 10,5 milijuna za liječenje djece. U ovoj sabornici ne smijemo više spomenuti demografsku obnovu, a niti u Vladi teme vjerovanja u mlade obitelji i budućnost Hrvatske. Problem nedostatka novca rješavajte u nekim budućim planovima proračuna”, rekla je Turina-Đurić.

Mostov Marko Sladoljev kaže da treba biti objektivan i reći da je lijek skup, a da njegova primjena ne daje jamstva za uspješno liječenje. Njime se povećavaju šanse i daje nada oboljeloj djeci, navodi zastupnik i naglašava da se “mala Hrvatska puno puta pokazala velikom pomažući pogođenima. “Stoga gospodine ministre želim olakšati vašu odluku i poručiti da smo kao narod spremni pomoći djeci iz Klaićeve bolnice ne pitajući za cijenu. Želimo da ta i sva druga djeca imaju jednaku priliku za život. Ako se te naše želje smatraju populizmom, onda ćemo rado prihvatiti da nas tako i zovete”, poručio je Sladoljev ministu zdravstva Milanu Kujundžiću.

Zastupnica Željka Josić (HDZ) je pokušala objasniti “nešto što velika većina od vas ne zna”. “Neuroblastom je maligni tumor koji pogađa djecu do 5. godine života. U velikoj većini slučajeva liječenje ne pomaže. Zato sam ja za ovom govornicom da vas uputim u ono što nam je bitno, a bitna su nam djeca. Dostupan lijek može nekom pomoći a nekom ne i zato je osnovano stručno povjerenstvo. Ako poznajete nuspojave lijeka znat ćete da lijek nije tako spasonosan kao što se misli. Sigurna sam da ćemo svi omogućiti djeci da se kvalitetno liječe, ali dopustimo struci da odluči gdje možemo postići najbolji efekt. Nemojmo dopustiti da se samo zbog pritiska javnosti ugrozi nečiji život”, rekla je Josić.

Stanku je tražio i Goran Aleksić (Živi zid i SNAGA) kako bi istaknuo nužnost donošenje dvaju zakona koje je poslao saborskim klubovima, a za koje će tražiti podršku idući tjedan.

Sabor danas treba raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova koji će, navodi predlagatelj, omogućiti svim građanima da zaštite svoje pravo na jednake mogućnosti. Predložene zakonske izmjene uređuju pitanje sveobuhvatne zaštite od viktimizacije i trebale bi pridonijeti zaštiti svih onih koji su prijavili diskriminaciju, nazočili joj ili odbili nalog za diskriminatorno postupanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr