‘Ubija’ li video tehnologija nogomet?

Foto: fah

Iako predsjednik FIFA-e Gianni Infantino tvrdi da je video tehnologija budućnost nogometa neki, i sve ih je više, ne dijele takvo mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nema malo onih koji tvrde da zapravo takva novina usporava nogomet i ubija sam duh nogometne igre. Primjerice, video tehnologija pokvarila je slavlje čileanske nogometne reprezentacije na Kupu konfederacija u Rusiji. Vargas je zabio pogodak protiv Kameruna, da bi pogodak bio poništen i to nakon šezdeset sekundi slavlja. Takva tehnologija baš zbog takvih situacija, bez obzira koliko možda bila pomoć sucima kod donošenja odluka, uništava nogometnu dinamiku, a sport je dinamičan, posebno nogomet, zbog čega ga desetljećima vole milijuni ljudi diljem svijeta.

Vezni nogometaš Čilea Marcelo Diaz oštro je kritizirao veliku novost u nogometu, njegova kritika podijelila je nogometnu javnost. I dok jedni tvrde da suci neće više griješiti, ili će se pogreške svesti na minimum, drugi tvrde kako je šteta za nogomet puno veća od dobitka. Jedno je, tvrde mnogi, gol tehnologija, odnosno, kamera na liniji gola, koja u sekundi detektira je li ili gol nije regularan, a posve je nešto drugo kada se zbog tehnologije prekidaju utakmice i do nekoliko minuta. Tako se ubija i ritam utakmice, a unosi se nemir i zbrka među igrače i navijače.  Uostalom, prisjetimo se, koliko su puta navijači negodovali kad su igrači zbog soliranja padali po travnjaku i krali vrijeme?  Iako se kod prekida tijekom provjeravanja spornih detalja zaustavlja vrijeme prekidi sve više postaju iritantni.

Naime, na Kupu konfederacija poništeni su golovi Čilea i Portugala i to nakon slavlja igrača i nakon što su navijači proslavili, posebno nezadovoljni su, kako smo rekli, bili Čileanci, kojima je pogodak poništen zbog zaleđa koje čak ni televizijska snimka nije uspjela jasno pokazati. Drugim riječima, ni tehnologija još uvijek ne može sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.