Sanader odgovara na nove dokaze u slučajevima Hypo i Ina-MOL

foto HINA/ Dario GRZELJ/ ua

Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera u ponedjeljak će se očitovati na novu dokumentaciju koju je Uskok dostavio sudu na posljednjem pripremnom ročištu u slučajevima Hypo i Ina-MOL, a koju nije imao na ranijem suđenju kada je nekada najmoćniji hrvatski političar osuđen za ratno profiterstvo, ali i primanje mita od mađarskog MOL-a.

Sanader, koji se brani sa slobode jer su mu u međuvremenu ukinute nepravomoćne i pravomoćne presude, odbacuje sve optužbe i tvrdi da je žrtva političkog progona.

No, tužiteljstvo je uvjereno da će novi dokumenti, koje su sudu na oko tisuću stranica predali 11. studenoga, još čvršće dokazati da je bivši premijer i predsjednik HDZ-a primio novac kako bi Mađarima osigurao većinski utjecaj u hrvatskoj naftnoj kompaniji, ali i da je u vrijeme dok se Hrvatska suočavala s ratnom opasnošću dobio proviziju od austrijske Hypo banke koja je novostvorenoj državi odobrila kredit za kupnju diplomatskih predstavništava u inozemstvu.

Upravo zbog tih optužbi Sanader je izgubio prvi u nizu postupaka s kojima je suočen. No, iako je Vrhovni sud, uz blago umanjenu kaznu, potvrdio prvostupanjsku presudu i Sanadera pravomoćno osudio na osam i pol godina zatvora Ustavni je sud naložio ponavljanje suđenja.

Kao ključne propuste u ukinutim presudama Ustavni je sud istaknuo da niži sudovi, među ostalim, nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen zbog ratnog profiterstva te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona, dok u slučaju primanja MOL-ovog mita nije kvalitetno obrazloženo Sanaderovo svojstvo “službene osobe”, kao ni ocjena da su ugovori koje je Vlada sklopila s MOL-om protivni hrvatskim interesima.

Očekuje se da će Sanaderova obrana zatražiti da se odvoje slučajevi

Kako bi proučili dokumentaciju koju je Uskok 11. studenoga donio na pripremno ročište za ponovljeno suđenje Sanaderovi su odvjetnici zatražili odgodu, a sudac Zdravko Majerović novo je ročište zakazao za 7. prosinca.

Vođenje ponovljenog suđenja dodijeljeno je sucu Majeroviću, jer je Vrhovni sud, nakon žalbe Sanaderove obrane, zabranio da suđenje još jednom vodi sudac Ivan Turudić koji je bivšeg premijera osudio u prvostupanjskom postupku.

Nakon pripremnog ročišta u slučajevima Hypo i Ina-MOL bit će poznato hoće li se u novom postupku ponovno izvoditi svi dokazi i ispitivati svi svjedoci što se ne bi moralo raditi da suđenje vodi isto sudsko vijeće koje je donijelo prvostupanjsku presudu.

No, očekuje se da će Sanaderova obrana zatražiti da se odvoji ‘profiterski’ slučaj Hypo od korupcijskog Ina-MOL što otvara i mogućnost da se Sanaderu u ponovljenom postupku sudi zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem.

Njemu je, naime još u veljači trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera, no ono je odgođeno jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva obrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedna na mađarski, uz argument da bez obzira što mu se sudi u odsutnosti ima pravo dobiti spis na jeziku koji razumije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: