Sastanak europske organizacije profesionalaca i osoba liječenih od zloćudnih bolesti PanCare u Opatiji

Foto: fah

Sastanak europske organizacije PanCare, mreže profesionalaca i osoba koje su u djetinjstvu liječene od zloćudnih bolesti, otvoren je u srijedu u Opatiji, a tijekom predstojeća tri dana bit će riječi o tome kako smanjiti učestalost, težinu i negativne učinke kasnih nuspojava liječenja djece i adolescenata s malignim bolestima.

Skup, koji se u Hrvatskoj održava po prvi puta, okupio je više od 120 sudionika, a uz osobe koje su preboljele u djetinjstvu maligne bolesti nazoče i dječji onkolozi, onkolozi za odrasle osobe, epidemiolozi, medicinske sestre i psiholozi.

Procjenjuje se da danas u Europi živi između 300 tisuća i 500 tisuća osoba koje su u djetinjstvu liječene zbog maligne bolesti. Epidemiološka ispitivanja potvrđuju da 60 posto preživjelih ima najmanje jedan kronični zdravstveni problem, a da 30 posto ima ozbiljne dugotrajne posljedice. U usporedbi sa srodnicima iste dobi i spola, preživjeli imaju osam puta veći rizik za teške kronične zdravstvene probleme. Važan zadatak PanCare je suradnja s Europskom zajednicom radi podizanja svijesti o problemima osoba koje su preživjele pedijatrijsku neoplazmu.

Opatijski skup je 23. PanCare, a njegova domaćica je pročelnica Zavoda za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC Rijeka Jelena Roganović. Sastanak se održava uz podršku KBC Rijeka i riječkog Medicinskog fakulteta. Roganović je aktivna članica PanCare te je izabrana u dva povjerenstva, PanCare Advocacy, Awareness and Visibility Committee i PanCare Membership Committee

U sklopu PanCare sastanka, 25. travnja će se održati Fun Run – humanitarna utrka u Opatiji, duljine tri kilometra, a prijaviti se mogu svi zainteresirani trkači i hodači.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina