SDP-ov Vidović: ‘U Hrvatskoj mirovinski izdaci ispod europskog prosjeka’

Foto: Fah

Na tribinu vinkovačkog SDP-a „S mirom u mirovinu“ bivši ministar rada i socijalne skrbi te autor SDP-ova prijedloga mirovinske reforme Davorko Vidović u petak navečer je ocijenio da mirovinski izdaci nisu problem, jer su ispod europskog prosjeka, odnosno iznose oko 10,4 posto BDP-a, dok Francuska, Španjolska, Portugal izdvajaju od 14 do 16 posto.

„Za razliku od Vladina prijedloga mirovinske reforme, u kojem se nude rješenja usmjerena na smanjenje troškova za mirovinske izdatke i u kontekstu kojega se o umirovljenicima govori kao o trošku i financijskom teretu, SDP smatra da su umirovljenici građani koji su svojim radom u sustavu međugeneracijske solidarnosti zaradili svoje mirovine i njima država ne treba ništa poklanjati“, poručio je Vidović. Ocijenio je da nema većeg prioriteta u Hrvatskoj nego ići s povećanjem mirovina jer više od 500.000 umirovljenika ima mirovine niže od nacionalnog praga siromaštva.

U SDP-ovu prijedlogu traži se primjena tzv. švicarske formule po kojem se rast mirovina usklađuje s rastom plaća tako da mirovine rastu jednako kao i plaće, a što bi stajalo oko 350 milijuna kuna, rekao je Vidović. Predlaže se i treće usklađivanje mirovina što bi značilo da se jednom godišnje, ovisno o rastu BDP-a, ide dodatno na usklađivanje mirovina kako bi se smanjila velika razlika između rasta plaća i mirovina.

„Aktualni ministar se hvali da su u godinu dana plaće porasle za 700 kuna, a mirovine za 69 kuna što govori da deset puta veći rast plaća od mirovina dovodi do njihova daljnja zaostajanja“, ocijenio je Vidović.

„SDP-ov prijedlog mirovinske reforme predviđa stimuliranje ostanka u svijetu rada, a onima koji su odradili 41 godinu radnog staža jamči se mirovina u iznosu od 75 posto njihove prosječne plaće, što se, smatra Vidović, može financirati jer nema previše umirovljenika sa 41 i više godina staža.

Predviđa se, također, da nakon smrti jednog od supružnika, dio mirovine pripadne bračnom partneru. Predlaže se i socijalna mirovina, za sve one koji nisu ostvarili 15 godina staža, koja bi bila niža od minimalne mirovine ali viša od socijalne pomoći.

„Sve predviđene mjere koštale bi oko 3,5 milijardi kuna što bi značilo da bi svaki umirovljenik odmah dobio 300 kuna veću mirovinu“, poručio je večeras u Vinkovcima Vidović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/gs