Sindikalci: Dragi Željko, zabili ste nam nož u leđa pa na njega objesili i kapute

“Vlada provodi rušilačku politiku protiv obrazovanja. Nećemo dozvoliti ovoj vladi da uništi našu budućnost”, istaknuo je danas na prosvjedu na Trgu sv. Marka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, a predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je okupljenima da Plan 21 obiluje floskulama koje se nikada nisu ostvarile.

“Naš dragi Željko, ne samo da ste nam zabili nož u leđa, nego ste na njega objesili i kapute”, predsjednik Sindikata obrazovanja EU 21 Dalimir Kuba prozvao je nadležnog ministra Željka Jovanovića.

U organizaciji Sindikata hrvatskih učitelja na Trgu svetog Marka sudjelovalo je više od petsto zaposlenika osnovnih škola iz različitih područja Hrvatske koji su organizirano doputovali u Zagreb kako bi sudjelovali u prosvjedu. Iz vlade se nitko nije obratio prosvjednicima.

“Poslušajte glas razuma! Ne igrajte se s našom budućnošću. Ako mislite da je obrazovanje skupo, čekajte da vidite koliko košta glupost,” istaknula je Šprem i poručila je okupljenima da Plan 21 obiluje floskulama koje se nikada nisu ostvarile, a ona o jednakim plaćama za jednak rad samo je jedna od njih.

“Dovedena su u pitanje naša teško stečena prava. Naše su bruto plaće prema podacima Državnog zavoda za statistiku najniže u odnosu na 19 promatranih djelatnosti”, izjavila je novoizabrana predsjednica Šprem.

S druge strane, Vlada nekima oprašta porezne dugove i daje veća prava, a na prosvjetarima štedi i poziva ih na strpljenje, istaknula je Šprem i dodala da su nezadovoljni raskidom Kolektivnog ugovora, radom Vlade i provedbom njezina programa.

Prosvjednicima koji su nosili transparente poput “Nama smanjujete primanja. Zar smo mi izazvali krizu?”, “Gdje je nestala zemlja znanja?”, “Obilje riječi – nedostatak djela”, “Upropaštena prosvjeta – Hrvatska pokrenuta u ponor”, “Rane od rezova u obrazovanju nikada ne zacjeljuju”, obratio se i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Podsjetio je kako su vladajući u 2012. godini obećali ne rezati plaće, nego se zaustaviti na božićnicama. Potom su ipak najavili smanjenje plaća za 3%, a rekli da neće dirati Kolektivne ugovore. Njih su onda raskinuli i najavili smanjenje plaća za 10%.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem istaknula je da je ovaj prosvjed bio samo prva u nizu sindikalnih akcija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr