Foto: Fah

“Obrani ostaje eventualno pronaći neku proceduralnu pogrešku da bi pokušala srušiti presudu i ishoditi novo suđenje”, rekao je za Narod.hr Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković povodom objave pismene presude Višeg zemaljskog suda u Münchenu kojom se Josipa Perkovića i Zdravka Mustača tereti za nasilnu smrt hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Stigla presuda Perkoviću i Mustaču – počinje rok za predavanje žalbe

O konačnoj presudi: “Prerano je za detaljne komentare, presudu smo primili danas kasno poslijepodne, ima gotovo 250 stranica. To je ogroman tekst, taman završavamo prvo čitanje, a prvi su dojmovi da je presuda izuzetno napisana i utemeljena.”

O žalbi na presudu: “Što se tiče same žalbe, to je pitanje za obranu. S obzirom na to kakva je presuda, sada je na obrani hoće li uspjeti pronaći bilo što što mi u dosadašnjem čitanju nismo vidjeli kao osnov za žalbu.”

“Kod toga treba voditi računa da je žalba dozvoljena isključivo iz pravnih razloga, dakle nije dopušteno pobijati činjenične navode iz teksta presude, jer takav je zakon u Njemačkoj – sve što je u presudi navedeno smatra se istinitim i protiv toga nema žalbe. Obrani ostaje eventualno pronaći neku proceduralnu pogrešku da bi pokušala srušiti presudu i ishoditi novo suđenje.”

“Međutim, poslije 123 dana rasprave u Münchenu, gotovo dvije i pol godine i ovih 250 stranica, bez obzira što smo ih samo letimično pogledali, mislim da je to nemoguća misija i za najbolje odvjetnike Njemačke.”

O otvaranju arhiva u Hrvatskoj: “Tri godine otkako smo krenuli u avanturu zvanu ‘hrvatski arhivi’, mi jasno i u javnosti govorimo da je vrijeme da se arhivi otvore. Ovo suđenje je jedan od najboljih argumenata za to. U presudi, recimo, postoje određeni osvrti na suđenje Bruni Bušiću, naime u Njemačkoj su se pokazali neki papiri iz Hrvatskog državnog arhiva, jedan zapis Službe državne sigurnosti s dogovorima za ubojstvo Brune Bušića.”

“Suđenje Sindičiću za ubojstvo Brune Bušića – to je bilo 1999. ili 2000. – završilo je tako da ne samo da je on oslobođen, nego je presudom konstatirano da nema apsolutno nikakvih dokaza da je Bruno Bušić ubijen iz političkih razloga i da je moguće da se radilo o obračunu u emigraciji. Evo, to je najbolji komentar situacije s hrvatskim arhivima – taj papir postoji i danas, pronađen je u Hrvatskom državnom arhivu, bio je poslan u München, mi smo ga otkrili u spisu i to je bio prvi dokaz da je postojala pisana odluka da se provede ubojstvo.”

“Kasnije smo, isto tako u Hrvatskom državnom arhivu, pronašli dokumente gdje su se nalagale otmice, iz kojih se vidi cjelokupna struktura – tko je bio nadležan, kako je to provođeno, tko je to provodio, od vrha do posljednjeg izvršitelja, s imenima i prezimenima.”

“Prema tome, arhivi su nešto što je izuzetno važno, što sadrži hrvatsku povijest i vrijeme da se otvore hrvatskoj javnosti. Zbog toga apsolutno podržavamo inicijativu Mosta i vrijeme je da se to napravi što je prije moguće.”

 

Izvor: narod.hr