Siniša Varga – rekorder Kukuriku koalicije po aferama. Ovdje donosimo neke

Protiv ministra zdravlja Siniše Varge je u rujnu prošle godine pokrenut postupak Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog toga što je osigurao visoko pokroviteljstvo Vlade nad kongresom koji organizira njegova udruga.

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u srijedu, komentirajući presudu Upravnog suda u Zagrebu da je bio u sukobu interesa kada je udruzi Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS) dodijelio 50.000 kuna, da “bitka nije izgubljena” jer njegov pravni tim smatra da može ići dalje s pravnim sporom.

Upravni sud presudio je prije nekoliko dana da je Varga bio u sukobu interesa jer je CIMS-u, čiji je bio osnivač, dodijelio 50.000 kuna za organizaciju konferencije na temu “Renesansa primarne zdravstvene zaštite”.

CIMS je osnovan 2011. i Varga mu je bio predsjednik do ožujka prošle godine, a u lipnju je toj udruzi Ministarstvo zdravlja, kojem je Varga tada već bio na čelu, odobrilo pokroviteljstvo nad konferencijom.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Vargu je za to kaznilo s 20.000 kuna navodeći da je “zlouporabio posebna prava koja proizlaze ili su potrebna za obavljanje dužnosti ministra”.

Varga je inače ministar poznat po velikom broju savjetnika, a priča se i da je špijunirao svoje djelatnike. Na skijanje je otišao službenim automobilom, a vozio ga je službeni vozač. Za stol je njegovo ministarstvo dalo 89 810 kuna, a nedavno je Vlada htjela ukinuti Oskar znanja jer nisu imali 150.000 kuna, znači pola Varginog stola. Još krajem 2014. za njega su pisali: “Ovime je ministar Varga definitivno postao jedan od rekordera Kukuriku Vlade po broju eksplicitnih primjera sukoba interesa i zloupotrebe proračunskih sredstava”.

Varga rekorder među ministrima po broju savjetnika

Prema pisanju Tportala Siniša Varga, uz zamjenika i četiri pomoćnika, trenutačno na plaći, uz glavnu savjetnicu, ima još 11 savjetnika, od čega šest običnih i pet posebnih. Time je ovaj ministar u svojoj kratkoj plovidbi izvršnom vlasti dobrano ‘prešišao’ kormilara Zorana Milanovića, a on trenutačno broji sedam savjetnika: četiri regularna (za vanjske odnose, diplomatski protokol, gospodarstvo i odnose sa Saborom) i tri posebna (kultura, znanost i europsko pravo). Podsjetimo, posebna savjetnica za odnose s javnošću napustila je Milanovića sredinom 2013.

Špijunirao djelatnike

Ministar zdravlja Siniša Varga prošle je godine angažirao privatne detektive Privatne izvještajne agencije (PIA) da provjere kako informacije sa sastanaka u HZZO-u dolaze do osoba koje nisu bile na njima, iako bi informacije o poslovanju i sastancima HZZO-a po Zakonu trebale biti dostupne cijeloj javnosti, javlja Slobodna Dalmacija.

Budući da se takve informacije prenose u izravnom razgovoru, e-poštom, telefonom, razglednicama, telegramima, a negdje i golubovima pismonošama, neshvatljivo je što su detektivi mogli raditi osim pratiti kretanje ili korespondenciju zaposlenika HZZO-a.

Informaciju su Slobodnoj Dalmaciji potvrdili iz HZZO-a. S obzirom na to da se, kaže Nenad Korkut iz PR službe, sumnjalo u neovlašteno distribuiranje informacija o natječajnoj dokumentaciji za javnu nabavu, neovlašteno distribuiranje podataka koji se tiču pregovora s nositeljima odobrenja za stavljanje lijekova i pomagala na listu HZZO-a, kao i podaci o dopunskom osiguranju, podaci o potrošnji lijekova i pomagalima po dijagnozi, proizvođaču, dobavljaču, demografiji, PIA je “izvršila provjeru sigurnosti komuniciranja, tj. specijalističku pretragu prostora s ciljem pronalaska prislušnih uređaja”.

Kako su rekli u HZZO-u, provjerom su obuhvaćena četiri ureda: ured ravnatelja te uredi za održavanje sastanaka.

HZZO je angažirao PIA-u u listopadu prošle godine na temelju ugovora o pružanju usluga izrade prijedloga i implementacije mjera za povećanje stupnja sigurnosti, za 10 tisuća kuna.

Varga radne stolove u HZZO-u naručio iz Danske za 89.810 kuna

Ulaganju 1,2 milijuna kuna u preuređenje dvorane za sastanke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u središtu Zagreba prethodilo je pet javnih natječaja na koje je, kako su rekli iz Zavoda, pristiglo tri do pet ponuda i prihvaćene su one najpovoljnije. No u slučaju namještaja, kako tvrde u HZZO-u, nije odabrana najpovoljnija ponuda jer ostale nisu odgovarale uvjetima. Tako šefovi HZZO-a sjede na stolcu vrijednom 1270 kuna i za stolom (sastoji se od 14 komada) vrijednim 89.810 kuna. Taj je namještaj naručen iz Danske i nije bio najpovoljnija ponuda.

Ovo preuređenje najviše je u konačnici stajalo ministra Sinišu Vargu jer je obavljeno za njegova mandata na čelu HZZO-a te je više puta javno prozivan zbog tog ulaganja. Najavio je kontrolu, a na upit o njezinim rezultatima, stigao je odgovor da je utvrđeno kako je posao odrađen u skladu sa zakonom.

Seksizam i službeni auto

Ministar je iskazao svoju kulturu kad je dodijelio zahvalnicu za najliječnika i najsestru, koje svake godine biraju pacijenti, te je pritom, odijevajući dobitnici sestrinsku kutu, rekao: “Volimo da su sestre u pripijenom”.

Nakon toga se ispričao zbog svoga komentara kako bi volio da sve medicinske sestre nose pripijenu odjeću, istaknuvši kako iskreno žali zbog te neprimjerene izjave.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

“Danas sam imao čast sudjelovati u dodjeli Zahvalnica za najliječnika i najsestru, koje dodjeljuje Udruga hrvatskih pacijenata. Kako sam zamoljen da gospođi Štefici Bagarić, dobitnici Zahvalnice simbolično uručim sestrinsku kutu, to sam rado i učinio. Moja izjava tom je prilikom bila neprimjerena, zbog čega iskreno žalim. Žao mi je ako sam bilo koga tom izjavom na bilo koji način uvrijedio, to mi nikako nije bila namjera”, navodi Varga u priopćenju.

Također, na skijanje je otišao službenim automobilom. Vargu je na sjever Italije otišao na skijanje.

Iz Ministarstva zdravlja potvrdili su da je Varga uzeo službeni automobil kako bi otišao na skijanje. No, tvrde da u čitavoj priči nema ništa sporno s obzirom da ministri, kako kažu iz Varginog ministarstva, službeni automobil s vozačem imaju na raspolaganju 24 sata dnevno.

Angažirao sam sebe

Prema pisanju Indexa, angažirao je samog sebe u bolnici za stalni mjesečni honorar, odnosno da je kao ravnatelj HZZO-a dao KB Dubrava odobrenje da ga stave na plaću. Iako je javnost zazivala njegovu ostavu, Varga je za sve okrivio medije, optuživši novinare koji pišu protiv njega da su korumpirani, zbog čega se kasnije morao ispričati.

Izvor: narod.hr
Photo: fah